Την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων με τους χαμένους του περυσινού διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, τις κινεζικές Fosun και Gongbao, αποφάσισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Τη σχετική απόφαση έλαβε την Τετάρτη το διοικητικό της συμβούλιο, με γνώμωνα την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Στην ίδια συνεδρίαση δόθηκε το πράσινο φως για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 500 ατόμων από την τράπεζα, με ανώτατο ποσό αποζημίωσης ανά εργαζόμενο τις 180.000 ευρώ

Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΕ Λεωνίδα Φραγκιαδάκη είναι η πώληση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως και το τέλος του 2018, στη βάση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου που έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού του 2017, η Exin Group, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα κεφάλαια που απαιτούνταν για τη χρηματοδότηση του deal.
Και αν χάθηκαν αρκετοί μήνες, λόγω της αναγκαστικής αναμονής του ελληνοαμερικανικών συμφερόντων σχήματος να παρουσιάσει ως και τα τέλη Μαρτίου πλήρη φάκελο για τη δομή της συναλλαγής, στη διοίκηση της Εθνικής υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία όχι μόνο για την επιτυχή αποεπένδυση από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και για το τίμημα που θα πετύχει.
Οπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Φραγκιαδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα, «η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πολύ καλή κατάσταση, εξέλιξη που δίνει περιθώρια ευελιξίας στην τράπεζα».
Η αλήθεια είναι ότι στην περυσινή χρήση η εταιρεία πέτυχε σημαντική ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών. Σε σύγκριση με το 2016 τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 28%, προσεγγίζοντας τα 74 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική παραγωγή έφτασε τα 588 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση της τάξης του 2%.
Επιπλέον, σε σχέση με την περίοδο που προηγήθηκε του περυσινού διαγωνισμού, οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας σήμερα είναι βελτιωμένες, καθώς η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου έχει περιοριστεί αισθητά και τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί επιβεβαιώνουν την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, τα περιθώρια αύξησης των εργασιών στην ιδιωτική ασφάλιση στους τομείς της Υγείας και της σύνταξης, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, είναι σημαντικά.
Αναλυτές που παρακολουθούν τον ασφαλιστικό κλάδο θεωρούν ότι η σημερινή πραγματική αξία του 75%-80% της εταιρείας που βρίσκεται προς πώληση διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, επίπεδα στα οποία αποτιμάται και στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας.
Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι εάν θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό, αλλά εάν οι επενδυτές θα υποβάλουν καλύτερες προσφορές από τα 800 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνήσει να δώσει το 2017 η Exin.
Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών προσφορών θα παίξει και η πολυετής, 15ετής κατά πάσα πιθανότητα, σύμβαση bancassurance για αποκλειστική διάθεση ασφαλιστικών προγραμμάτων της εταιρείας μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας.
Ο συγκεκριμένος τομέας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το 2017 οι σχετικές εργασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής αυξήθηκαν κατά 28%, φτάνοντας τα 164 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι τάσεις και εφέτος.
Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της χρονιάς δείχνουν ότι το δίκτυο bancassurance θα διαγράψει θετική πορεία και το 2018, καθώς μόνο τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε αύξηση παραγωγής κατά 22,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.