Σε μείωση θέσεων σε μετοχές σε χαμηλά 18 μηνών προχώρησαν οι διαχειριστές 216 διεθνών funds βάσει έρευνας που πραγματοποίησε η Bank of America/ Merrill Lynch.
Το 40% των διαχειριστών μάλιστα εκτίμησε ότι η κορύφωση των αγορών πλησιάζει πιθανώς μέσα στο β’ εξάμηνο του 2018 έναντι του 39% που προβλέπουν ότι τα υψηλά της αγοράς θα σημειωθούν το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα όμως ένα αυξανόμενο ποσοστό, 18% σήμερα, θεωρεί ότι το τέλος του bull market (μακροχρόνια ανοδική αγορά) είναι ήδη εδώ, την ώρα που οι θέσεις των χαρτοφυλακίων σε μετρητά αυξήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 10ετών, ενώ στις ομολογιακές αγορές οι επενδυτές δεν αποκλείουν οι αποδόσεις των ομολόγων των 10ετών τίτλων στις ΗΠΑ να προσεγγίσουν το 3,5%.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης αυξάνονταν καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωνε άνοδο ξεπερνώντας το όριο του 3%. Αναλυτές, ωστόσο, είπαν ότι οι πωλήσεις στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένες εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές της πολιτικής της αλλά τα σχόλιά της θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τον χρόνο αποκλιμάκωσης του προγράμματος τόνωσης.
Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο τι θα πει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τα πιο αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για την οικονομία της ευρωζώνης μετριάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για αύξηση των επιτοκίων το 2019.
Την ώρα πάντως που η εκτόξευση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου πάνω από το 3% πίεσε τις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων, στην Ελλάδα τα ομόλογα, εν αντιθέσει με τις μετοχές, είχαν καλύτερη πορεία, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να κινείται κάτω από το όριο του 4% (3,930%), ενώ η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου κινείται στο 3,62% (από 3,5% που ήταν κατά την έκδοση).
Το ερώτημα έγκειται στο κατά πόσο τελικά οι συνθήκες θα επιτρέψουν (και με ποιους όρους) μια νέα (αναγκαία) δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο. Η σταθεροποίηση του 10ετούς τίτλου αρκετά κάτω του 4% αποτελεί για την αγορά προϋπόθεση για την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας του εγχειρήματος.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, για να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει με βιώσιμο τρόπο στις αγορές θα πρέπει:

Πρώτον, να επιτευχθεί μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους του επίσημου τομέα, καθώς χωρίς αυτό οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησής του θα αυξηθούν ταχύτατα πάνω από το επίπεδο που θέτει το ΔΝΤ ώστε να αποφευχθεί μια νέα κρίση.

Δεύτερον, η χώρα πρέπει να συγκεντρώσει ένα ουσιαστικό ταμειακό απόθεμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια και μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Τρίτον, η συμφωνία εξόδου με τους δανειστές θα πρέπει να διασφαλίζει τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας μέσω μιας ενισχυμένης παρακολούθησης με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους ώστε να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές. Αν οι εξελίξεις δεν ικανοποιούν πλήρως τις αγορές, η χώρα θα παραμείνει ως «ειδική περίπτωση» ευάλωτη στις όποιες μελλοντικές αναταράξεις, την ώρα που και οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα ρίσκου.

HeliosPlus