Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει η εταιρεία προϊόντων επαγγελματικής ψύξης και υαλουργίας Frigoglass μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν σαφή βελτίωση του περιθωρίου κέρδους ebitda από 5,4% σε 14,8%. Η ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη για ψυγεία από εμφιαλωτές της Coca –Cola ήταν ισχυρή, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις υαλουργικών προϊόντων.
Η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης είχε ως αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός για το έτος 2017 να ανέλθει σε 4,1 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).
Τα καθαρά έσοδα από την πώληση της εταιρείας γυάλινης συσκευασίας Frigoglass Jebel Ali θα διατεθούν προς αποπληρωμή δανεισμού. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Το τέταρτο τρίμηνο οι ενοποιημένες πωλήσεις της Frigoglass ανήλθαν στα 106,2 εκατ. ευρώ (+28%), τα κέρδη ebitda από 4,4 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016 έφτασαν τα 15,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες από ζημίες 17 εκατ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 68,9 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα για το σύνολο του 2017 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% στα 386 εκατ. ευρώ, τα ebitda ενισχύθηκαν κατά 46,5% στα 54,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 27,6 εκατ. έναντι ζημιών 49 εκατ. ευρώ το 2016.
Ο κ. Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε: «Πραγματοποιήσαμε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και του περιθωρίου EBITDA το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Η απόδοση αυτή οφείλεται κυρίως στη μακροχρόνια συνεργασία με τους εμφιαλωτές της Coca-Cola στην Ευρώπη. Επίσης, ολοκληρώσαμε την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση, μια διαδικασία ορόσημο για τον Όμιλο. Συνεχίζουμε το μετασχηματισμό της επιχείρησης μας προκειμένου να επιστρέψουμε στην κερδοφόρα ανάπτυξη. Η αποεπένδυση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων υαλουργίας στη Μέση Ανατολή θα ενισχύσει την εστίαση μας στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης και στις υψηλής ανάπτυξης δραστηριότητες Υαλουργίας στη Νιγηρία. Οι κύριες τάσεις των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους του τέταρτου τριμήνου διατηρούνται και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018. Επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη περαιτέρω δυναμικής το 2018».