Το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις, τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και το «ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης» θα βρεθούν στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφιας την Παρασκευή 27 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα θεσμικά όργανα (η Koμισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας -ESM) θα ενημερώσουν τo Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στην τρέχουσα τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Θα γίνει, δηλαδή μια πρώτη ενημέρωση για την πορεία των 88 προσαρτουμένων και για το πώς θα κινηθούν τα κλιμάκια των θεσμών, τα οποία θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.

Το Eurogroup κατόπιν θα ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αναπτυξιακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.

Πάντως, οι προσδοκίες για κάποια συμφωνία επι του πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται πως θα ευοδωθούν καθώς δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο στις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στους βασικούς δανειστές της χώρας.

Οπως αναφέρεται στην αντζέντα της συνεδρίασης που παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο «οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM) θα ενημερώσουν για την πρόοδο που έγινε στην τέταρτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η Ελλάδα θα παρουσιάσει την «περιεκτική αναπτυξιακή στρατηγική της».