Νέα έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά με δεκαετή ομόλογα, σχεδιάζει πλέον η κυβέρνηση μετά το «deal της Ουάσιγκτον» που θέλει όλα τα μέτρα για το ελληνικό χρέος να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από τον χρόνο εφαρμογής τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δεύτερη πτυχή της συμφωνίας είναι ο ESM να παρακολουθεί την υλοποίηση των μέτρων για τα οποία θα δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και θα έχει τον τελευταίο λόγο στην επιστροφή των κερδών από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων. Η νέα αυτή κίνηση συζητήθηκε στις επαφές Τσακαλώτου με ξένους επενδυτές, και δρομολογείται με χρονικό ορίζοντα την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Μόνο στην περίπτωση που οι συνθήκες στις αγορές δεν το επιτρέψουν τότε ο επόμενος σταθμός θα είναι η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, μετά το Eurogroup της 22ας Ιουνίου που ουσιαστικά θα σημάνει και τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και θα αποφασίσει οριστικά τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Με τη νέα έκδοση η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει μία ακόμη «γρήγορη νίκη». «Γρήγορη νίκη» θεωρείται η πώληση του ΔΕΣΦΑ ενώ πλέον οι προβολείς είναι στραμμένοι στον διαγωνισμό για την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ από το Ελληνικό Δημόσιο και τον Ομιλο Λάτση.

Η ιδιωτικοποίηση αυτή, «εμβληματική» όπως τη χαρακτηρίζει και ο Γιάννης Στουρνάρας, ασφαλώς μπορεί να δώσει ένα νέο σήμα εμπιστοσύνης στις αγορές.

Οπως λένε οι πληροφορίες, η τελική λύση για το χρέος, το condiotionalitty, μπορεί να έχει όρους σε δύο μόνο κεφάλαια:
1. Πώς θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων, τα περίφημα πρόγραμμα ΑΝΦΑ και SMPs. Μια πρόταση είναι να καταβάλλονται ετησίως υπό την προϋπόθεση ότι κάθε χρόνο θα ολοκληρώνονται επιτυχώς οι μεταρρυθμίσεις (δημόσια διοίκηση, Κτηματολόγιο κ.λπ.) και στη συνέχεια οι συμφωνημένες ιδιωτικοποιήσεις. Η πρόταση είναι να επιστρέφονται κατ’ έτος 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως εξής: 2019 1 δισ., 2020 1 δισ., 2021 1 δισ., 2022 1 δισ.
2. Πώς θα εξελιχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας (πορεία του ΑΕΠ) που θα είναι βασική παράμετρος στην αποπληρωμή του χρέους σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση.