«Γκάζι» για την όσο το δυνατόν ταχύτερη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής πατάει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αποτυχία της νικήτριας του περυσινού διαγωνισμού, Exin Group, να συγκεντρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα κεφάλαια που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους της συναλλαγής, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θα αποφασίσει για τον τρόπο πώλησης της εταιρείας, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τον συστημικό όμιλο, τόσο άμεσα όσο και μακροχρόνια, μέσω των συνεργειών που θα προκύψουν στον τραπεζοασφαλιστικό τομέα.
Με βάση τις ίδιες πηγές, τα σενάρια είναι τρία:

1.
Να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι επενδυτές που είχαν υποβάλει προσφορά στον περυσινό.

2.
Να γίνει άνοιγμα μέσω διαγωνισμού και σε νέους ενδιαφερομένους.

3.
Να υπάρξουν αποκλειστικές συζητήσεις των συμβούλων με τον καθένα από τους… ηττημένους του περυσινού διαγωνισμού, δηλαδή τις κινεζικές Fosun και Gongbao, για να επιλεγεί μεταξύ μόνον αυτών ο προτιμητέος επενδυτής.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η όποια διαδικασία επιλεγεί να αρχίσει να «τρέχει» από τις αρχές Μαΐου. Ηδη το data room, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό της περυσινής χρονιάς, έχει επικαιροποιηθεί με τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής του 2017, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Διάχυτη αισιοδοξία

Το deal πώλησης της πιο κερδοφόρας θυγατρικής του ομίλου της ΕΤΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο ως το τέλος του 2018, βάσει της συμφωνίας με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Και αν χάθηκαν αρκετοί μήνες, λόγω της αναγκαστικής αναμονής του ελληνοαμερικανικών συμφερόντων σχήματος να παρουσιάσει ως και τα τέλη Μαρτίου πλήρη φάκελο για τη δομή της συναλλαγής, στη διοίκηση της Εθνικής υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία όχι μόνο για την επιτυχή αποεπένδυση από την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και για το τίμημα που θα πετύχει.
Οπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Φραγκιαδάκης στο περιθώριο εκδήλωσης την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, «η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πολύ καλή κατάσταση, εξέλιξη που δίνει περιθώρια ευελιξίας στην τράπεζα». Η αλήθεια είναι ότι στην περυσινή χρήση η εταιρεία πέτυχε σημαντική ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών. Σε σύγκριση με το 2016 τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 28%, προσεγγίζοντας τα 74 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική παραγωγή έφτασε τα 588 εκατ. ευρώ, με ετήσια αύξηση της τάξης του 2%.

Καλύτερες συνθήκες

Επιπλέον, σε σχέση με την περίοδο που προηγήθηκε του περυσινού διαγωνισμού, οι μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας σήμερα είναι βελτιωμένες, καθώς η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου έχει περιοριστεί αισθητά και τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί επιβεβαιώνουν την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, τα περιθώρια αύξησης των εργασιών στην ιδιωτική ασφάλιση στους τομείς της Υγείας και της σύνταξης, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, είναι σημαντικά.
Αναλυτές που παρακολουθούν τον ασφαλιστικό κλάδο θεωρούν ότι η σημερινή πραγματική αξία του 75%-80% της εταιρείας που βρίσκεται προς πώληση διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, επίπεδα στα οποία αποτιμάται και στον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας. Το θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι εάν θα εξασφαλιστεί αυτό το ποσό, αλλά εάν οι επενδυτές θα υποβάλουν καλύτερες προσφορές από τα 800 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνήσει να δώσει το 2017 η Exin.
Κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών προσφορών θα παίξει και η πολυετής, 15ετής κατά πάσα πιθανότητα, σύμβαση bancassurance για αποκλειστική διάθεση ασφαλιστικών προγραμμάτων της εταιρείας μέσω του δικτύου της Εθνικής Τράπεζας.
Ο συγκεκριμένος τομέας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το 2017 οι σχετικές εργασίες της Εθνικής Ασφαλιστικής αυξήθηκαν κατά 28%, φτάνοντας τα 164 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι τάσεις και εφέτος. Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της χρονιάς δείχνουν ότι το δίκτυο bancassurance θα διαγράψει θετική πορεία και το 2018, καθώς μόνο τον Φεβρουάριο παρατηρήθηκε αύξηση παραγωγής κατά 22,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ