Στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της ανάπτυξης απάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Ο κ. Πιτσιόρλας, μιλώντας κατά τη διάρκεια επερώτησης της ΔΗΣΥ για τις επενδύσεις, τόνισε πως η κατάσταση που περιγράφει η αντιπολίτευση αδικεί τη χώρα. «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είμαστε και σε καλύτερο σημείο στη διαπραγμάτευση» τόνισε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε:

«Πιστεύω ότι θα διαψευστούν οι προβλέψεις και θα πάμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να μην είναι το άριστο αλλά είναι καλύτερο από αυτό που περιγράφηκε και θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αναπτυχθεί».

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι διώχνει τις μεγάλες επενδύσεις από τη χώρα και της καταλόγισαν αφενός ανικανότητα, αφετέρου ιδεοληπτικές εμμονές.

Ο κ. Πιτσιόρλας, από την πλευρά του παραδέχθηκε μεν καθυστερήσεις στα έργα, τις απέδωσε ωστόσο στα δομικά προβλήματα που διέπουν διαχρονικά τόσο το καθεστώς των δημόσιων έργων όσο και το αναπτυξιακό πλαίσιο, τα οποία και δημιουργούν τεράστια εμπόδια στην υλοποίηση των επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη εργαλεία: Κτηματολόγιο, Δασολόγιο και αρχαιολογικό κτηματολόγιο.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υφυπουργός, διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι προχωρούν όλα τα έργα, με προεξάρχοντα τα έργα του Ελληνικού, της Ελληνικός Χρυσός, της Αφάντου Ρόδου, ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2017 βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, μετά το 2005.

«Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην Οικονομία, ενώ είμαστε σε καιρό κρίσης. … Δίδεται μεγάλο βάρος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και προώθηση των εξαγωγών με την βελτίωση του εξορθολογισμού του συστήματος και των δύο τομέων» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε επίσης ότι δεν είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση και επισήμανε ότι δεν θα αυξηθεί το ποσοστό των επενδύσεων αν δεν λείψουν οι παθογένειες του παρελθόντος.
«Αποδέχομαι την κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία μας παροτρύνει να αλλάξουμε ό,τι βρήκαμε παραλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση. Και ό,τι διαμορφώθηκε στις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ως αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να αλλάξει» είπε.

Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, ο οποίος ενημέρωσε ότι τίθεται στην ερχόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση. «Ήδη είμαστε σε αυτή τη διαδικασία, ομολογουμένως δεν έγινε τόσο γρήγορα αλλά αυτό θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Τον Οκτώβριο αρχίζει το Ελληνικό

Αναφορικά με το έργο του Ελληνικού -για το οποίο ασκήθηκε πολύ μεγάλη κριτική στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις- ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι δεν πρόκειται για καθυστέρηση, παρά για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο που επιτελέστηκε.

Σημείωσε ότι από την κυβέρνηση επιτεύχθηκε σε σύντομο χρόνο ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς ξεκίνησε με κακούς όρους (π.χ. έγινε διαγωνισμός χωρίς τοπογραφικό, πράξη χαρακτηρισμού και υπήρξε μια σύμβαση με πάρα πολλές αιρέσεις για να υλοποιηθεί), οι οποίοι βελτιώθηκαν πάρα πολύ και έτσι εξασφαλίστηκε η συναίνεση.

Ο κ. Πιτσιόρλας ενημέρωσε ότι πλέον βρισκόμαστε στη φάση έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων για τα θέματα της πολεοδόμησης και της ανάπτυξης των ζωνών, πέραν από το Καζίνο. Έτσι, η εταιρεία που θα κατασκευάσει το έργο θα ολοκληρώσει την κατάθεση των μελετών για να εκδοθούν αυτές οι πράξεις, τον Ιούνιο του 2018.

«Στο Ελληνικό έχουμε φτάσει στο τέλος» είπε και ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο θα έχουν εκδοθεί όλες οι ΚΥΑ για να αρχίσει η υλοποίηση του έργου, προσθέτοντας ότι μετά την έκδοση του ΠΔ, που έχει ήδη συμβεί, «ό,τι γίνεται τώρα είναι για την υλοποίηση του έργου».

Σχετικά με το έργο της Ελληνικός Χρυσός, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι και το θέμα αυτό τελικά έχει λυθεί: «Προσφάτως εκδόθηκε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης ξανά με την εταιρεία για την τελική διευθέτηση του θέματος. Πλέον, η εταιρεία υποχρεούται για την παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα και να σεβαστεί το περιβαλλοντικό πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, υποχρεώσεις που δεν είχε μέχρι τώρα. Επίσης, με την τροποποίηση και του μεταλλευτικού κώδικα, διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες επίλυσης του θέματος».

Εξάλλου, για τα έργα του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Αφάντου Ρόδου, ο κ. Πιτσιόρλας επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ για το δεύτερο ανέφερε επίσης ότι προχώρησε με προσπάθειες της παρούσας κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε ακόμη στο πρόγραμμα της Golden Visa, λέγοντας πως πηγαίνει πολύ καλά και υπήρξαν 1,5 δισ. έσοδα σε τρία χρόνια, ενώ ανέφερε πως τα στοιχεία πιστοποιούν πως υπάρχει αντιστροφή της πορείας της βιομηχανίας.

Προαναγγέλλοντας την τροποποίηση του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις ο αρμόδιος υφυπουργός είπε πως όταν ανέλαβε βρήκε έναν κατάλογο έργων- φαντασμάτων ενταγμένα στον πίνακα των στρατηγικών επενδύσεων και είναι τεράστιο το θέμα που πρέπει να διορθωθεί.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αιχμή την κριτική των βουλευτών της ΔΗΣΥ και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των άλλων κομμάτων, αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως αυτή είναι δύσκολη και περιέχει πολλά στοιχεία πιέσεων σε βάρος της χώρας μας, ωστόσο σημασία έχει ότι στο τέλος θα κριθεί αν η διαπραγμάτευση ήταν επιτυχής και εάν η έξοδος είναι αυτή που επιθυμούμε.

«Υπάρχει ένα κεντρικό ερώτημα, το οποίο αφορά στους στόχους της χώρας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε από τους εταίρους μας φθηνότερα, όπως τώρα; Η κυβέρνηση δεν το θέλει, διότι η συνέχιση δανεισμού υπό τους σημερινούς όρους συνεπάγεται δεσμεύσεις και νέα μνημόνια. Στόχος είναι να βγούμε από αυτούς τους όρους δανεισμού και αξιοπρεπώς ως χώρα να καλύπτουμε τις ανάγκες μας και με την παραγωγή μας και με δανεισμό από τις αγορές» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Επισήμανε δε πως η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της διαπραγμάτευσης αυτής, με το καθεστώς που θα έχει διαμορφώσει για την μεταμνημονιακή περίοδο. Προσέθεσε πως «επίσης είναι φανερό ότι υπάρχει μια δυσπιστία των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα, η οποία δεν προέκυψε τώρα, είναι χρόνια και οφείλεται στην συνολική πορεία της χώρας, ότι φτάσαμε στην ανάγκη του μνημονίου, και δεν αφορά μονάχα την σημερινή κυβέρνηση» και σημείωσε ότι «αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια καλύτερη εικόνα».

Κατά την δευτερολογία του, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε επίσης ότι «θα πιεστούμε για να έχουμε ένα μεταμνημονιακό καθεστώς που θα δίνει περιθώρια εποπτείας. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε και το αντιμετωπίζουμε, και πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης τότε, και πάλι θα κριθεί η κυβέρνηση. Όσο όμως διαρκεί η διαπραγμάτευση, δεν είναι καλό μόνοι μας να δημιουργούμε μια εικόνα για τη χώρα χειρότερη και από αυτή που είναι».

ΔΗΣΥ: «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα»

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ως πρώτος επερωτών τοποθετήθηκε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικώς στο νομοσχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ και κατέθεσε στα πρακτικά την «επική» -όπως είπε- φωτογραφία του κ.Τσίπρα, σε ομιλία του στην Κομοτηνή ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπροστά στο πανό: «Πουλάνε το νερό, πουλάνε τη ΔΕΗ, στο τέλος θα πουλήσουνε και την Κομοτηνή».

Αναφερόμενος στις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, είπε πως ενώ ήδη προχωρεί στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, όχι μόνον δεν υπάρχει Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά ούτε καν ένα Ταμείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.

Σχετικώς με την επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, «τη μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα αυτή τη στιγμή», είπε πως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται απλώς στα γραφειοκρατικά εμπόδια. «Η επένδυση δεν προχωρά, γιατί ο κ.Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαδήλωνε φωνάζοντας πως «το Ελληνικό δεν πωλείται»».

«Σήμερα, που έχει ήδη ξεκινήσει ο τέταρτος χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπάρχει έστω και μία επένδυση που να έχει λάβει έστω και ένα ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον υπουργό να καταθέσει τα στοιχεία στη Βουλή.

Εξάλλου, για το σύστημα εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε πως το κόμμα του είχε προειδοποιήσει και επιβεβαιώνεται, διότι μέχρι στιγμής μόνο 28 επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί. «Σας είχαμε προτείνει σχέδιο ίδρυσης «bad bank» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, και μας λοιδορούσατε. Σήμερα, όλοι μιλούν γι΄ αυτό είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φωτογραφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλατεία των «αγανακτισμένων», και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος είπε πως τους επιστρέφει το σύνθημα: «Καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα»».

Πολύ σφοδρή κριτική άσκησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μάλιστα είπε πως όσοι συνδιαλλαγούν με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνυπεύθυνοι και θα χρεωθούν τα «ανομήματά του».

«Εμείς δεν δημαγωγήσαμε. Δεν συκοφαντήσαμε. Δεν σπιλώσαμε. Δεν διχάσαμε. Δεν πολιτευτήκαμε με σημαίες το ταξικό μίσος, την πολιτική εμπάθεια και τον κοινωνικό φθόνο όπως κάνατε εσείς. Και πρέπει να γνωρίζετε καλά ότι όποιοι σκεφθούν να συνδιαλεχθούν μαζί σας, θα χρεωθούν και αυτοί όλα σας τα ανομήματα» είπε ο κ. Λοβέρδος και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα προσέθεσε: «Γι΄ αυτό, λοιπόν, ψάξτε αλλού για άβουλους συνυπευθύνους».

Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ ο Στέργιος Πιτσιόρλας, είπε: «Επιχειρούμε να συνδιαλλαγούμε με όλους, ιδιαίτερα με όσους έχουμε ιστορική συγγένεια».