Δεν επείγεται το ΔΝΤ για το χρέος και ακολουθώντας την γερμανική γραμμή προτίθεται να περιμένει την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και μετά την λήψη μέτρων ελάφρυνσης του.

Αυτό προέκυψε από την συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Πολ Τόμσεν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου.

«Έχουμε αποδεχτεί ότι τα μέτρα θα προχωρήσουν στο τέλος του προγράμματος του ESM υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης από την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε συμφωνία στη μεθοδολογία και στη στρατηγική και στο τέλος του προγράμματος θα κάνουμε το «καλιμπράρισμα» των μέτρων με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας

Διευκρίνισε δε πως κάποια μέτρα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα αλλά πρώτα θα πρέπει να έχει εγκριθεί ένας αυτόματος μηχανισμός αντί να εξαρτάται από μελλοντικές αποφάσεις

Για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε πως ο χρόνος τελειώνει . «Έχουμε εγκρίνει το πρόγραμμα επί της αρχής και αυτό κινείται παράλληλα με αυτό του ESM. Θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα, αλλιώς δεν έχει νόημα. Άλλωστε θα απαιτηθεί εκτός από την έγκριση να γίνει τουλάχιστον μια αξιολόγηση».

Σε ερώτηση για την εφαρμογή του αφορολόγητου ένα χρόνο νωρίτερα σημείωσε το θέμα δεν είναι να πιάσεις ένας στόχο αλλά πως θα το κάνεις και ως εκ τούτου θα γίνει συζήτηση για το εάν το μείγμα πολιτικής είναι φιλικό στην ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πιάσει τους στόχους, αλλά η ανησυχία μου είναι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με φιλικό τρόπο προς την ανάπτυξη», πρόσθεσε .

Για την προληπτική γραμμή είπε ότι εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση «Το κλειδί είναι κοιτώντας μπροστά ότι η πρόσβαση στις αγορές εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές» , πρόσθεσε.