Με τον OPEC καταπιάστηκε πρωί-πρωί την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος με το προσφιλές του μέσο πολιτικής επικοινωνίας, το Twitter, καταφέρθηκε κατά των πετρελαιοπαραγωγών του διεθνούς Οργανισμού, θεωρώντας τους ως υπεύθυνους για τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο.
«Φαίνεται πως είναι πάλι μια δουλειά του OPEC. Με τόσο πετρέλαιο που υπάρχει παντού, συμπεριλαμβανομένων και των δεξαμενόπλοιων που είναι υπερφορτωμένα στη θάλασσα, οι τιμές του αργού είναι τεχνηέντως πολύ υψηλές», τιτίβισε ο Τραμπ. Και πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι καλό και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό».

Στα υψηλά 2,5 ετών

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχουν πάρει την ανιούσα μιας και οι πετρελαιοπαραγωγοί (οι χώρες-μέλη του OPEC αλλά και μη μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία), είχαν συμφωνήσει να περιορίσουν την παραγωγή τους για να στηρίξουν τις τιμές και, το κυριότερο, φάνηκε ότι τηρούν τα συμπεφωνημένα χαμηλωμένα πλαφόν παραγωγής.
Οι μειώσεις στην παραγωγή εφαρμόστηκαν από τις αρχές του 2017 και πρόκειται να διατηρηθούν έως τα τέλη του 2018.
Την Πέμπτη, την προηγουμένη δηλαδή του «τιτιβίσματος» του αμερικανού προέδρου, οι τιμές έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2014 –η τιμή του Brent στο Λονδίνο ξεπέρασε τα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ξεπέρασε τα 68 δολάρια το βαρέλι.

Ευνοούνται οι ΗΠΑ

Θα παρατηρούσε, βέβαια, κανείς ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 55-60 δολαρίων το βαρέλι ευνοεί περισσότερο από τον OPEC τους Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, αφού σε χαμηλότερα επίπεδα η άντλησή του δεν είναι συμφέρουσα.
Χάρη στις εξαγωγές πετρελαίου που αντλείται από σχιστολιθικά πετρώματα με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης αλλά και χάρη στην άντληση από πετρελαιοπηγές που, όταν οι τιμές του προϊόντος βρίσκονται χαμηλά, δεν είναι εκμεταλλεύσιμες, οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται, το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών εξαγωγής πετρελαίου.