Η ανησυχητική γεωπολιτική εκτροπή των τελευταίων εβδομάδων επηρέασε ριζικά τα εμπορεύματα. Ενώ όμως το αργό πετρέλαιο και ο χρυσός επωφελήθηκαν από την ένταση, τα βιομηχανικά μέταλλα δέχθηκαν πλήγμα λόγω των προβλέψεων για χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, ο αγροτικός κλάδος ήταν έρμαιο των καιρικών συνθηκών. Οι τιμές του πετρελαίου, μετά και την υποχώρηση στα αμερικανικά αποθέματα αργού και λόγω ανησυχιών για προβλήματα στον εφοδιασμό, αυξήθηκαν στα 72,77 δολ./βαρέλι για το Brent.
Τα αποθέματα αμερικανικού αργού υποχώρησαν αναπάντεχα κατά 1 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα στα 428 εκατ. βαρέλια, ανέφερε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου. Υπουργοί χωρών του ΟPEC, επιφορτισμένοι να παρακολουθούν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής με χώρες εκτός ΟPEC, με επικεφαλής τη Ρωσία, συναντώνται την Παρασκευή στην Jeddah της Σαουδικής Αραβίας. Ο ΟPEC και 10 ακόμη πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια από τον Ιανουάριο του 2017 και δεσμεύθηκαν να μην την αυξήσουν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου συμβάλλουν και οι ανησυχίες των επενδυτών ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή θα δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό, όπως οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και η μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα.

Οι απειλές και τα σενάρια

Ο Ole Hansen, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, σημείωσε πως τα εμπορεύματα ξεκίνησαν δυνατά το 2018, αλλά έκτοτε δέχονται τεράστιες πιέσεις καθώς οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις απειλούν να πλήξουν περαιτέρω την ήδη πτωτική δυναμική οικονομικής ανάπτυξης. Η πρόβλεψη για μια άνοδο του πληθωρισμού υπό τη στήριξη των εμπορευμάτων διαψεύστηκε επίσης, με τις τρέχουσες και μελλοντικές προβλέψεις να μη διαβλέπουν κάποια σημαντική προοπτική ανόδου των παγκόσμιων τιμών.
Με αυτά ως δεδομένα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη σειρά γεωπολιτικών απειλών, όπως τα σενάρια που βλέπουν τη Ρωσία και τη Δύση σε αντίθετα στρατόπεδα στη Συρία, ή μια αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ιράν από τη μία και τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ από την άλλη. Αν και αυξάνουν την αβεβαιότητα, αυτές οι υποβόσκουσες εντάσεις παρέχουν επίσης κάποια υποκείμενη στήριξη στο αργό πετρέλαιο και –σε ορισμένο βαθμό –στον χρυσό. Για αυτόν τον λόγο, όπως εκτιμά ο ίδιος, τα δύο αυτά εμπορεύματα είναι από τα πολύ λίγα κυκλικά εμπορεύματα που φαίνεται ότι θα έχουν θετικό πρόσημο εφέτος. Με δεδομένους τους φόβους μας ότι η πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό θα διαψευστεί, στρέφουμε την προσοχή μας στον μη κυκλικό αγροτικό κλάδο, ο οποίος εδώ και χρόνια παρουσιάζει υποαπόδοση έναντι σχεδόν όλων των λοιπών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.
Για την Goldman Sachs, οι ρωσικές κυρώσεις επηρεάζουν τη Rusal, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας παραγωγής, με αποτέλεσμα όπως αναφέρει οι τιμές του αλουμινίου να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας. Στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου το αλουμίνιο εκτιμά πως θα φθάσει ως το τέλος του έτους τα 1.950 δολ./τόνο. Παράλληλα, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώνουν την ήδη «σφιχτή» αγορά πετρελαίου, ωθώντας τον μαύρο χρυσό πάνω από τα 72 δολ. το βαρέλι, με την αμερικανική τράπεζα να προβλέπει ότι το επόμενο τρίμηνο οι τιμές θα αυξηθούν στα 82,50 δολ./βαρέλι.

HeliosPlus