Καλός αλλά… αργός. Αυτή ήταν η αιτία της απομάκρυνσης του μάνατζερ της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, κατά τον πρόεδρό της Πάουλ Αχτλάιτνερ. Το ότι δηλαδή ο βρετανός μάνατζερ προχωρεί με βραδείς ρυθμούς τη διαδικασία αναδιάρθρωσης και αναζωογόνησης της κορυφαίας –και με αισθητή παρουσία στη Wall Street –γερμανικής τράπεζας. Ετσι την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε ότι στην ηγεσία της τράπεζας θα διοριστεί ένας Γερμανός: ο Κριστιάν Ζέβινγκ.
Ο ηλικίας 48 ετών Ζέβινγκ (είναι μια δεκαετία νεότερος από τον Κράιαν) θα είναι ο τέταρτος τραπεζίτης που αναλαμβάνει το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου στην Deutsche Bank την τελευταία εξαετία. Είναι μια περίοδος κατά την οποία η τράπεζα προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που την ταλανίζουν και την έχουν βυθίσει στο «κόκκινο».

Ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη οι ζημιές

Το 2017, για παράδειγμα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ζημιές (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) ύψους 497 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες από την αγορά –οι αναλυτές του Reuters είχαν εκτιμήσει ότι αυτές θα κυμαίνονταν στα 290 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα ο κλάδος επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τον ανταγωνισμό την τελευταία διετία, τόσο στη διαχείριση χαρτοφυλακίων όσο και στη συμβουλευτική εταιρειών. Και ο διορισμός του Κριστιάν Ζέβινγκ, ενός ειδικού στην εμπορική τραπεζική, εγείρει σε κάποιους αναλυτές ερωτηματικά αναφορικά με το αν η Deutsche Bank θα περιορίσει τις δραστηριότητές της ως επενδυτικής τράπεζας.

«Η Deutsche Bank είναι η μοναδική γερμανική τράπεζα που μπορεί να παίξει σε δύο ταμπλό. Λειτουργεί σαν γέφυρα με τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Αλλά το παιχνίδι αυτό ισοδυναμεί, κατά κάποιον τρόπο, με μια σύγκρουση πολιτισμών. Και η τράπεζα έδειξε ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει»
δήλωσε στο αμερικανικό CNBC ο καθηγητής Τραπεζικής στο Πανεπιστήμιο του Χόκενχαϊμ Χανς-Πέτερ Μπούργκχοφ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ