«Τον χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήσαμε, γι’ άλλα δέκα χρόνια, άιντε καθαρίσαμε» τραγουδά ο Διονύσης Σαββόπουλους. Από αυτό το άσμα φαίνεται να έχει εμπνευστεί η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) και έχει καταρτίσει το επιχειρησιακό σχέδιο: «Βλέποντας και κάνοντας».
Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δραματική για την ιστορική εταιρεία. Πλέον οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο και ορισμένοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα συνδέουν τον βίο της εταιρείας με την ημερομηνία ανακοίνωσης των εκλογών!
Ας δούμε όμως πώς έχει η κατάσταση της εταιρείας. Πρόσφατα έλαβε δάνειο 7,2 εκατ. ευρώ από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών για να πληρωθούν οι οφειλές στους αγρότες από την περυσινή σοδειά τεύτλων που εισκόμισαν στην εταιρεία.
Η τράπεζα για να δώσει το δάνειο απαίτησε και έλαβε ως ενέχυρο τα έσοδα από την πώληση 22.000 τόνων ζάχαρης που βρίσκονται στις αποθήκες της εταιρείας. Σήμερα οι τιμές της ζάχαρης κυμαίνονται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ ο τόνος. Η εταιρεία ευελπιστεί να πετύχει τιμές κοντά στα 400 ευρώ, αν και η συσκευασία του ενός κιλού που θα πωληθεί η ζάχαρη έχει επιπλέον κόστος 30 ευρώ ο τόνος. Εστω και με 400 ευρώ καθαρά, το έσοδο θα φτάσει στα 8.800.000 ευρώ. Θα αποπληρωθεί το δάνειο και θα μείνουν και 1,6 εκατ. ευρώ. Η είδηση όμως είναι ότι στις αποθήκες της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας δεν υπάρχει άλλη ζάχαρη. Υπάρχουν 8.000 τόνοι στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας, αλλά είναι και αυτοί ενεχυριασμένοι στην Τράπεζα Πειραιώς. Ετσι, προκύπτει ότι με τα 1,6 εκατ. ευρώ –που θα περισσέψουν στην καλύτερη περίπτωση από την πώληση των 22.000 τόνων –η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει μισθούς, να πληρώσει Εφορία, φυσικό αέριο και άλλα λειτουργικά έξοδα έως τον επόμενο Δεκέμβριο.
Μόνο οι μισθοί για αυτό το διάστημα για τους 220 εργαζομένους υπολογίζονται στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή είναι να εξασφαλιστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με κάθε μέσο η λειτουργία της εταιρείας, καθώς μετά έρχονται εκλογές, και την καυτή πατάτα θα την πάρει άλλος.
Η κυβέρνηση είχε επενδύσει και εκτεθεί συνάμα με την ΕΒΖ καθώς παρείχε διαβεβαιώσεις για την ομαλή λειτουργία της και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Η εταιρεία όμως χρειαζόταν βαθιές τομές που δεν έγιναν αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και αν δεν συμβεί ένα θαύμα –ίσως κάποιος στρατηγικός επενδυτής –η εταιρεία είναι βέβαιο ότι θα «σκάσει».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ