Αγριο φοροκυνηγητό εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε 580.000 πολίτες που χρωστούν στην Εφορία ή στο Δημόσιο ποσά πάνω από 3.000 ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις ηλεκτρονικές και άλλες ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις, ενώ στο στόχαστρο έχουν ήδη τεθεί 5.000 «μεγάλα ψάρια», εκ των οποίων το καθένα χωριστά χρωστά πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ και συνολικά 70 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν δημιουργήσει ειδικά προγράμματα ανάλυσης κινδύνου όπου πραγματοποιούνται ταυτόχρονες διασταυρώσεις και συγκρίσεις εισοδημάτων, δανείων, καταθέσεων, χρεών, αυτοκινήτων, ακινήτων αλλά και ό,τι άλλου υπάρχει σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω διοικητικής συνδρομής.
Μάλιστα, τόσο για μικρότερα χρέη όσο και για υψηλότερα οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα προχωρούν σε τηλεφωνικές κλήσεις όπου μέσα στο 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 100.000.

Σφίγγουν τα λουριά

Είναι προφανές ότι καθώς μπαίνουμε στην τέταρτη αξιολόγηση, το υπoυργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σφίγγουν τα λουριά για τα χρέη προς το Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν μέτρα για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.) που παραμένουν οι ανοικτές πληγές της οικονομίας.
Οι δανειστές απαιτούν να εφαρμοστούν, και μάλιστα άμεσα, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των χρεών ξεκινώντας από τις δεσμεύσεις λογαριασμών και καταθέσεων μέχρι την κατάσχεση και την απειλή πλειστηριασμού ακινήτων των οφειλετών.
Οι θεσμοί στους ελέγχους τους καταγράφουν ότι υπάρχει έξαρση της φοροδιαφυγής που ναι μεν εξηγείται από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά δεν δικαιολογείται σε μια εποχή που ακόμη ισχύουν τα capital controls και έχουν επιβληθεί υποχρεωτικές συναλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Αγορές με μετρητά…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την προτίμηση μετρητών για αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ, στην εγχώρια αγορά το 2016 το 88% του αριθμού και το 75% της αξίας των πληρωμών έγιναν με παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσα περιθώρια για φοροδιαφυγή υπάρχουν και πόσο πιο αυστηροί και στοχευμένοι πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι της Εφορίας.
Προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν 24.750 έλεγχοι από 63 εφορίες και ελεγκτικά κέντρα ενώ τα πρόστιμα που εκτιμάται ότι θα επιβληθούν θα ξεπεράσουν τα 3,2 δισ. ευρώ μέσω πραγματοποίησης 70.000 επιτόπιων ελέγχων για έκδοση αποδείξεων κτλ.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα», τον Μάρτιο τα συνολικά χρέη φυσικών και νομικών προσώπων ξεπερνούν τα 101,6 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά τα 87 δισ. ευρώ αφορούν φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες, και τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα-επιχειρήσεις.

Τρεις κατηγορίες

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η επιλογή τών προς έλεγχο επιχειρήσεων και επαγγελματιών γίνεται με κριτήριο αυτές να είναι ενεργές και οι έλεγχοι να μην επεκτείνονται πολλά χρόνια πίσω ή για πολλές μαζεμένες χρήσεις. Τα στοιχεία αυτά μαζί και με απευθείας επιλογές-προτάσεις προϊσταμένων Εφοριών μπαίνουν σε ένα γενικότερο δείγμα ελέγχου όπου η επιλογή γίνεται με ειδικά κριτήρια ελέγχου μη δημοσιεύσιμα για ευνόητους λόγους.
Επίσης, γίνεται έλεγχος αν υποβάλλονται στην ώρα τους οι δηλώσεις ΦΠΑ και όταν παρατηρούνται καθυστερήσεις ή κάποιος έχει επιστροφή ΦΠΑ, ενώ ο κλάδος που ανήκει κατά βάση είναι χρεωστικός, τότε θα ειδοποιείται για να δώσει εξηγήσεις.
Στην περίπτωση των οφειλετών οι αρμόδιες υπηρεσίες στοχεύουν σε καινούργια χρέη που μπορούν να πληρώσουν οι οφειλέτες και δεν θέλουν. Σε όλους αυτούς η πρώτη προειδοποιητική βολή δίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι επόμενες αφορούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κατασχέσεις και μαζικούς πλειστηριασμούς (από 27 Απριλίου).
Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων εσόδων έχουν σε 24ωρη βάση πρόσβαση σε αρχεία τραπεζών, στο Κτηματολόγιο, στο Χρηματιστήριο, κ.τ.λ. Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το 98% της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά χρέη της τελευταίας 4ετίας.
Για μικρότερα χρέη, δηλαδή όσα είναι κάτω από 3.000 ευρώ, η ειδοποίηση γίνεται κυρίως μέσω email ενώ αν υπάρχουν λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό και αυτά ξεπερνούν τα 500 ευρώ, κατάσχονται αν δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ