Και ενώ το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα βρίσκεται στη Βουλή, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανοίξει ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων και σειρά παίρνει και η ΔΕΠΑ.
Πριν όμως από αυτές τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, αύριο Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ολοκληρώσει τον δεύτερο γύρο της αποκρατικοποίησης του 66% του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Για τον ΔΕΣΦΑ οι κυβερνητικές προσδοκίες δείχνουν τίμημα υψηλότερο των 450 με 460 εκατ. ευρώ. Βελτιωμένο σε σχέση με την προηγούμενη απόπειρα πώλησής του στους Αζέρους της Socar.
Οι δύο κοινοπραξίες Snam (ιταλική), Fluxys (βελγική) και Enagas (ισπανική) –εκ των μετόχων του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP –και Reganosa (διαχειριστής της Γαλικίας της Ισπανίας), Transgaz (ρουμανική) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) είναι οι διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ.
Αν η οικονομική προσφορά του πλειοδότη απέχει από το ανώτατο ύψος του εύρους της αποτίμησης, τότε δεν αποκλείεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να ζητήσει και νέα βελτιωμένη προσφορά.

Δικαίωμα αρνησικυρίας

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση μέσα από το σχέδιο συμφωνίας των μετόχων (Δημοσίου – στρατηγικού επενδυτή) να έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα του Δημοσίου να ορίζει τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και το δικαίωμα αρνησικυρίας σε διακρατικά και διεθνή έργα.
Μετά τον Διαχειριστή ακολουθούν τα ΕΛΠΕ. Δημόσιο και Ομιλος Λάτση πωλούν το 50,1% των μετοχών και το τίμημα που εκτιμάται ότι μπορεί να προσφερθεί αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Ο διεθνής διαγωνισμός για την πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν αποκλείεται να προκηρυχθεί τις επόμενες δέκα ημέρες. Και στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο έχει διασφαλίσει την αυξημένη του συμμετοχή και έλεγχο με ποσοστό 36,25% των δικαιωμάτων έρευνας υδρογονανθράκων. Ουσιαστικά θα συσταθεί εταιρεία holding, η οποία θα είναι θυγατρική των ΕΛΠΕ και θα έχει ως θυγατρικές τις συμμετοχές του ομίλου σε παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση.
Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά μοντέλα αποκρατικοποίησης του 66% της ΔΕΠΑ. Ανάμεσα στα σενάρια είναι η σύσταση εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα υπάρχουν θυγατρικές με τις συμμετοχές της στα δίκτυα διανομής, στο εμπόριο και τα διεθνή έργα. Οι δύο πρώτες θα επιτρέψουν την είσοδο με μειοψηφικό πακέτο επενδυτών, ενώ τμήμα της ΔΕΠΑ Συμμετοχών θα μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του επόμενου ενάμιση μήνα, ώστε τον Ιούνιο να γίνουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ