Την πυριτιδαποθήκη… της ΔΕΗ αγγίζει η κυβέρνηση και με νομοσχέδιο που καταθέτει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή επιδιώκει να πουλήσει τέσσερις λιγνιτικές μονάδες.
Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον Μάιο και η παραχώρηση των σταθμών της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία και της Μελίτης στη Φλώρινα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα της συρρίκνωσης της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Σε δεύτερη φάση και πιθανόν στο τελευταίο εξάμηνο του έτους θα ανοίξει και το θέμα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εταιρείας με την πώληση ποσοστού 17%.
Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν αποκλείεται να προκαλέσει πολιτικούς κλυδωνισμούς στην κοινοβουλευτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κόμμα, πριν έλθει στην εξουσία, προεξάρχοντος και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, κατακεραύνωνε τη μικρή ΔΕΗ των ΝΔ-ΠαΣοΚ χαρακτηρίζοντας τον τεμαχισμό και την πώλησή της ως «εθνικό έγκλημα».
Σήμερα το στενά κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου καθώς και η τοπική κοινωνία βλέπουν με απογοήτευση την υποστολή της σημαίας του αγώνα κατά της πώλησης και στη θέση της την ανύψωση εκείνης της πιστής προσήλωσης στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Δύο μέτωπα

Και μπορεί η κομματική βάση και οι κοινωνίες των συγκεκριμένων περιοχών να συνθέτουν το ένα μέτωπο αντιδράσεων, ωστόσο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και ένα δεύτερο, εκείνο με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και των 11.000 εργαζομένων της δημόσιας επιχείρησης. Ολες οι παρατάξεις και οι ειδικότητες, όταν διαχρονικά οι κυβερνήσεις άνοιγαν θέμα πώλησης, συσπειρώνονταν και με τη δύναμη που τους έδινε το μονοπώλιο της παραγωγής ρεύματος έσβηναν τις μονάδες.
Αυτός είναι και ο σχεδιασμός της Ομοσπονδίας, η οποία ήδη έχει ανάψει το πράσινο φως σε σωματεία της Μεγαλόπολης να πραγματοποιήσουν συμβολικές καταλήψεις των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και ωριαίες στάσεις εργασίας.

48ωρες απεργίες

Οι κινητοποιήσεις τους θα κορυφωθούν την περίοδο που θα βρίσκεται το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και θα προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. «Οι μονάδες θα σβήσουν», διαμηνύουν οι συνδικαλιστές σημειώνοντας ότι «μαζί μας θα είναι και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες». Το αν θα σημειωθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, λένε οι τελευταίες πληροφορίες, και από Παρασκευή 20 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής. Θα καταλήξει στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει ξεκινήσει το πολιτικό… μασάζ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει πυκνώσει και τις επαφές με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ.
Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι η αναγκαστική επιλογή της κυβέρνησης στην πώληση των συγκεκριμένων μονάδων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της λιγνιτικής παραγωγής, εξαιτίας της καταδικαστικής εις βάρος της χώρας μας απόφασης για τη μονοπωλιακή διάθεση του φθηνού ορυκτού πλούτου.
Επιπλέον, μέσα από διατάξεις του νομοσχεδίου διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις όσων μείνουν στις συγκεκριμένες μονάδες για έξι χρόνια. Δηλαδή δεν θα απολυθούν και ας είναι υπό νέους ιδιοκτήτες. Οπότε με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί να κατευνάσει τις διαθέσεις αντίδρασης των εργαζομένων.
Πάντως, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας πέρα από τα προαναφερόμενα επικίνδυνα μέτωπα αντιμετωπίζει και άλλη σειρά κινδύνων, οι οποίοι τη μετατρέπουν σε πυριτιδαποθήκη.

Οπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες:

1. Το ενδεχόμενο μη προσέλκυσης επενδυτών για την απόκτηση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων είναι πιθανό. Η στρατηγική των Βρυξελλών για απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς εκτοξεύει το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων που αγοράζουν όσοι ρυπαίνουν. Από τα περίπου 5 ευρώ τον τόνο που ήταν πέρυσι έχουν ξεπεράσει τα 13 ευρώ. Αρα οι επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες είναι κοστοβόρες.
Αν όντως το ενδιαφέρον δεν εκδηλωθεί, τότε μοιραία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικών σταθμών ώστε τα «πακέτα» πώλησης των μονάδων να είναι πιο δελεαστικά. Αυτόματα θα επέλθει και νέα βίαιη μείωση των εσόδων της ΔΕΗ, η οποία στο μεταξύ αργεί ακόμη να εισέλθει σε εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ΑΠΕ, έξοδος σε ξένες αγορές, ενεργειακές υπηρεσίες κ.λπ.

2.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 2,7 δισ. ευρώ. Οι όποιες ρυθμίσεις έγιναν σε οφειλέτες απλώς πέτυχαν να συγκρατήσουν την περαιτέρω άνοδό τους. Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει το σχέδιο της κοινοπραξίας Qualco για νέα προγράμματα διακανονισμών αλλά κυρίως για την τιτλοποίηση μέρους των οφειλών.

3.
Οι αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με πηγές, για εφέτος ηΔΕΗέχει μπροστά της πληρωμές ύψους 400 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 215 εκατ. ευρώ αφορούν ελληνικές τράπεζες και 190 εκατ. ευρώ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Για το 2019 λήγει το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ (για τα 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η εταιρεία κάλεσε το προηγούμενο διάστημα τους ομολογιούχους για πρόωρη εξαγορά τους). Επίσης σε 1,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του κοινοπρακτικού δανείου των ελληνικών τραπεζών και περί τα 200 εκατ. ευρώ αφορούν σε δάνειο της ΕΤΕπ.
Συνολικά οι υποχρεώσεις της για του χρόνου αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ