Το ποσό των 21,8 εκατ. δολαρίων, που ήταν οι συνολικές αποδοχές του διευθύνοντα συμβούλου της McDonald’s Corp. Στίβεν Ίστερμπρουκ το 2017, ξεπερνά κατά 3.101 φορές το μέσο μισθό ενός μερικώς απασχολουμένου σε ταχυφαγείο της εταιρείας στην Πολωνία, μετέδιδε την Παρασκευή το Bloomberg.
Ο «Πολωνός εργαζόμενος» ο οποίος, κατά τους ερευνητές του Bloomberg, αμείβεται με το μέσον όρο των αμοιβών των 235.000 εργαζομένων στα περίπου 37.000 φαστ φουντ που λειτουργεί η αμερικανική αλυσίδα σε περισσότερες από 100 χώρες, εισέπραξε πέρυσι 7,017 δολάρια.
Συγκεκριμένα, ο ηλικίας 51 ετών Ίστερμπρουκ έλαβε μισθό 1,3 εκατ. δολαρίων και επιπλέον εισέπραξε τοις μετρητοίς μπόνους ύψους 3,47 εκατ. δολ., έλαβε μετοχές της McDonald’s αξίας 10,6 εκατ. δολαρίων και τέλος έλαβε μακροπρόθεσμη αποζημίωση σε μετρητά (long-term cash award) ύψους 5,62 εκατ. δολ. ως κίνητρο για τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.
Χάρη στη γενναιοδωρία της απέναντι στον βρετανό μάνατζερ, η McDonald’s κατέλαβε την κορυφαία θέση μεταξύ των 1000 εταιρειών του δείκτη Russell στην κατάταξη με βάση το λόγο των αποδοχών μάνατζερ/εργαζομένων που καταρτίζει κάθε χρόνο το Bloomberg.
Δεύτερη στην κατάταξη βρίσκεται η αμερικανική εταιρεία ενδυμάτων Hanesbrands Inc. (εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα) με λόγο αποδοχών διευθύνοντος συμβούλου προς μέσον όρο εργαζομένων 1.830. Στους αντίποδες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Zynga Inc. Φρανκ Ζιμπό, αμείβεται μόλις 12 φορές περισσότερο από το μέσο εργαζόμενο στην καλιφορνέζικη επιχείρηση.
Η αποθέωση του μάνατζερ

Μελέτη ετών του μεγαλύτερου αμερικανικού εργατικού σωματείου AFL-CIO έδειξε ότι το 2016 οι επικεφαλής των 500 μεγαλυτέρων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών, οι μετοχές των οποίων μετέχουν στο δείκτη S&P 500 της Wall Street, έλαβαν αμοιβές 347 φορές υψηλότερες από τις αμοιβές του μέσου εργαζόμενου στις αντίστοιχες επιχειρήσεις.
Το έτος 1983 ο αντίστοιχος λόγος των «αποζημιώσεων» διευθυνόντων συμβούλων και εργαζομένων ήταν μόλις 1 προς 41.