Παρά την ανοδική αντίδραση των ελληνικών μετοχών, απόρροια και του καλύτερου κλίματος στις διεθνείς αγορές, αφού οι επενδυτές δείχνουν να αφήνουν, για την ώρα, στην άκρη τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, η πορεία του ΧΑ για τη συνέχεια εκτιμάται ότι είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις σε τρεις παραμέτρους:

1Εσωτερικά μέτωπα: Οι εξελίξεις μετά τις 20 Απριλίου, στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, και ο καθορισμός των δυνητικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών στις αρχές Μαΐου, η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και οι πιθανές νέες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και η μεταπρογραμματική σχέση με τους πιστωτές θα επηρεάσουν όχι μόνο το οικονομικό κλίμα, αλλά και την πορεία των ελληνικών μετοχών.
2Ο αστάθμητος παράγων των εκλογών: Μπορεί η θητεία του Αλέξη Τσίπρα να λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, εν τούτοις αρκετοί αναλυτές δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές, είτε διπλές εκλογές τον επόμενο χρόνο, είτε το β’ εξάμηνο του 2018 σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός θελήσει να κεφαλαιοποιήσει την αποκαλούμενη και «καθαρή» έξοδο, πριν έρθουν οι επώδυνες περικοπές του επόμενου έτους. Για ορισμένους οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να αποδειχθούν θετικές για τις ελληνικές μετοχές.
Αν κερδίσει η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι μετοχές θα ανέβουν αφού το πρόγραμμά της θεωρείται πιο φιλικό για την επιχειρηματικότητα. Από την άλλη πλευρά, καθώς τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως εκτιμάται, ο Πρωθυπουργός θα πει στους Ελληνες ότι η χώρα απελευθερώθηκε για πάντα από τους δανειστές, αν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφεραν αναλυτές της Societe Generale στο CNBC, «οι επενδυτές έχουν συνηθίσει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα», εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις θα ήταν μάλλον υποτονικές σε περίπτωση επανεκλογής του.

3Διεθνείς αγορές: Η επιστροφή της μεταβλητότητας οδήγησε το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε άνοδο 81% του αποκαλούμενου «δείκτη φόβου» (VIX Index), την ώρα που οι βασικές διεθνείς αγορές έκλειναν με απώλειες. Η προοπτική ταχύτερης ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ που πιέζει τις αποδόσεις των ομολόγων προς τα πάνω και ο κίνδυνος να κλιμακωθεί μια παγκόσμια εμπορική διαμάχη (global trade war) οδηγούν μέρος των θεσμικών επενδυτών σε μείωση της έκθεσής τους σε επενδύσεις ρίσκου. Αν και οι επενδυτές δείχνουν να αφήνουν, για την ώρα, στην άκρη τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και Κίνα, εν τούτοις ο προβληματισμός παραμένει.

Υποχωρούν οι αποδόσεις

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με αυτό του 10ετούς τίτλου να «φλερτάρει» με το 4%, καθώς υπάρχει κινητικότητα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,980%, επιστρέφοντας στα επίπεδα της 8ης Φεβρουαρίου, ενώ η απόδοση του ελληνικού 5ετούς σημειώνει ανάλογη βελτίωση στο 3,132% και του νέου 7ετούς υποχωρεί στο 3,56%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ