Η πρόθεση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να απεξαρτήσει τη χώρα του από το πετρέλαιο –και είναι η μεγαλύτερη σε παραγωγή –είναι εδώ και καιρό δεδηλωμένη και παγκοίνως γνωστή. Τώρα ο σαουδάραβας πρίγκιπας του θρόνου αισθάνθηκε, φαίνεται, πως ήρθε η ώρα να κάνει το μεγάλο βήμα: υπέγραψε την περασμένη Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τον ιδρυτή και επικεφαλής της ιαπωνικής SoftBank Μασαγιόσι Σον μνημόνιο συμφωνίας για την ανάπτυξη στις αχανείς ερήμους της Σαουδικής Αραβίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου αξίας 200 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μακράν τον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Και σε κόστος κατασκευής, και σε ισχύ. Διότι η συμφωνία προβλέπει την επένδυση 1 δισ. δολαρίων για την παραγωγή 1 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Το συνολικό έργο δηλαδή, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2030, θα παράγει 200 γιγαβάτ! Θα είναι δηλαδή 100 φορές μεγαλύτερο από το αμέσως επόμενο σε ισχύ, το Solar Choise Bulli Creek, η κατασκευή του οποίου έχει ανακοινωθεί στην Αυστραλία.

Το σχέδιο «Helios»

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι έχει λάβει το πράσινο φως για να κατασκευαστεί και το αναλόγου ισχύος (2 γιγαβάτ) σχέδιο «Helios» που είχε εκπονήσει προ ετών στην Ελλάδα η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αλλά έχει εγκαταλειφθεί. Τα αμέσως επόμενα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο είναι το Capital Dynamics Nevada PV Portfolio στις ΗΠΑ και το Marubeni JinkoSolar and ADWEA Sweihan PV Plant στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται υπό κατασκευήν και θα παράγουν 1,3 και 1,18 γιγαβάτ αντιστοίχως.

Ανάληψη ρίσκου

Ως ένα «γιγαντιαίο βήμα στην ανθρώπινη ιστορία» χαρακτήρισε το υπό κατασκευήν έργο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο τολμηρό που προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκου και το οποίο ελπίζουμε να φέρουμε εις πέρας». Σημειωτέον ότι, αν κατασκευαστεί το έργο, σχεδόν θα τριπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, που είχε φθάσει τα 77 γιγαβάτ το 2016. Περίπου τα δύο τρίτα της ενέργειας αυτής παρήχθη με φυσικό αέριο και το υπόλοιπο με πετρέλαιο. Ο Μασαγιόσι Σον, γνωστός για τη στήριξη φιλόδοξων και πρωτοπόρων επιχειρηματικών σχεδίων, πρόσθεσε ότι το έργο θα δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας και θα εξοικονομεί 40 δισ. δολάρια ετησίως ως κόστος ενέργειας. Ο ηλικίας 61 ετών δισεκατομμυριούχος επενδυτής και επιχειρηματίας είπε ότι η SoftBank θα επενδύσει 25 δισ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Ο Σον υποστηρίζει ένθερμα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ πάντως, στο πλαίσιο του ενεργειακού αναπροσανατολισμού της Σαουδικής Αραβίας, έχει προγραμματίσει τη λειτουργία τουλάχιστον 16 πυρηνικών αντιδραστήρων αξίας 25 δισ. δολαρίων την επόμενη 25ετία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ