Ισχυρό ενδιαφέρον για άμεσες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά από ισραηλινούς επιχειρηματίες διαπίστωσαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στην εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ισραήλ- Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Τελ Αβίβ.

Σε αυτήν παραβρέθηκαν πέραν των Ισραηλινών υπουργών και αξιωματούχων και 200 διακεκριμένοι επιχειρηματίες από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η σύσταση του νέου φορέα έρχεται σε μία περίοδο που οι μεγαλύτερες εταιρείες του Ισραήλ βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτησή νέων δραστηριοτήτων, που θα τους φέρει πιο κοντά στην πραγματοποίηση της διεθνώς αναπτυσσόμενης στρατηγικής τους.

Εταιρίες που εκπροσωπήθηκαν εκτός από τις ελληνικές Energean και Aegean, ήταν η HAREL Insurance, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία του Ισραήλ, η Fatal Group, ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος, η Superpharm, η μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων, η Queenco International, ιδιοκτήτρια του καζίνο της Ρόδου, η πρωτοπόρος εταιρία ιατρικής κάνναβης Seach, και πολλές ακόμα από τον χώρο της τεχνολογίας, των κατασκευών, του τουρισμού και της βιομηχανίας.

Ο Πρόεδρος του νέου Επιμελητηρίου Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος αποτελεί τον εμπνευστή του σχεδίου σύσφιξης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, τόνισε στην ομιλία του ότι στόχο του νέου φορέα αποτελεί να καταστεί η πύλη της ισραηλινής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται φίλους και μπορεί να είναι βέβαιη ότι το Ισραήλ αποτελεί έναν πιστό και αφοσιωμένο φίλο. Η αφοσίωση άλλωστε αποτελεί μία από τις βασικές αρετές του εβραϊκού πολιτισμού» σημείωσε ο ίδιος σχετικά.

Όπως είπε, «η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, έχει ξαναβρεί τον εαυτό της μέσα από οδυνηρές θυσίες και σκληρή δουλειά και εξελίσσεται σε χώρα των ευκαιριών. Ευκαιριών, που βρίσκονται τόσο κοντά στο Ισραήλ που δεν μπορείτε να τις αγνοήσετε».

Οι κλάδοι ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με τον Μιωνή, «κάθε χρόνο περισσότεροι από 650.000 Ισραηλινοί απολαμβάνουν τη μοναδική και απαράμιλλη ομορφιά της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Όμως, υπάρχουν και άλλοι κρυμμένοι θησαυροί στην ελληνική κοινωνία που περιμένουν να ανακαλυφθούν».

Ο κ. Μιωνής τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικά μορφωμένο ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και υψηλή ποιότητα προϊόντων και επιχειρήσεων με δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως εξαιτίας των πρόσφατων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει».

Και πρόσθεσε ότι «με βάση το αυξανόμενο ενδιαφέρον από ισραηλινές εταιρείες που βλέπουμε σε πολλούς τομείς, από την υψηλή τεχνολογία έως τη γεωργία και από την ιατρική μέχρι τις υπηρεσίες, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ μπορεί να γίνει ένας από τους πυλώνες της μελλοντικής ανάπτυξης της Ελλάδας».

Χαιρετισμό απεύθυνε με μήνυμά του και ο Πρόεδρος του Ισραήλ Reuven Rivlin. Σε αυτό αναφέρθηκε στην «αξέχαστη πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, όπου διαπίστωσα ότι η φιλία και συνεργασία μεταξύ των δυο λαών μας είναι εντυπωσιακή».

Συμπλήρωσε δε πως «είμαι βέβαιος ότι η δημιουργία του Επιμελητηρίου θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων μας σε πολλούς τομείς».

Και ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μιωνή «για τη διαρκή υποστήριξή του προς το Ισραήλ και τη συμβολή του στη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».

Χαιρετισμό απέστειλε επίσης ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Nataniahu, μιλώντας για τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

Στόχος της εκδήλωσης της περασμένης Τετάρτης, με κεντρική ομιλήτρια την κα Anne-Laure Kiechel, η οποία είναι η σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους εκπροσωπώντας την τράπεζα Rothschild, ήταν η παρουσίαση των μοναδικών επενδυτικών ευκαιριών σε διαφορετικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας προς την ισραηλινή επιχειρηματική κοινότητα.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Τσίπρας, όπως επίσης και ο Έλληνας Πρέσβης στο Ισραήλ, κ. Κώστας Μπίκας, οι οποίοι χαιρέτησαν την πρωτοβουλία και την αποστολή του Ισραηλινό-Ελληνικού Επιμελητηρίου να γίνει κοινωνός και αρωγός στην περαιτέρω θεμελίωση των εξαιρετικά γοργά αναπτυσσόμενων διμερών σχέσεων.

Από τη μεριά τους ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz και ο υπουργός Ενημέρωσης Ayoob Cara, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση του Ισραήλ, προέτρεψαν τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να αναζητήσουν στην Ελλάδα τον επόμενο επενδυτικό τους προορισμό.