Tην περασμένη Τετάρτη η Philip Morris International (PMI) εγκαινίασε στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο το δεύτερο εργοστάσιο στον κόσμο παραγωγής ράβδων καπνού Heets για το IQOS. Πρόκειται για το τσιγάρο που θερμαίνεται και δεν καίγεται, πατέντα της πολυεθνικής που εδώ και λίγα χρόνια γνωρίζει ευρεία ανάπτυξη ως καπνικό προϊόν «δυνητικά μειωμένου κινδύνου». Ο έλληνας διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος μίλησε στο «Βήμα της Κυριακής» για τα οφέλη της επένδυσης στην ελληνική οικονομία, για έναν κόσμο χωρίς… καπνό συμβατικού τσιγάρου αλλά και για την Ελλάδα της κρίσης.
Προσφάτως εγκαινιάσατε τη μεγάλη επένδυση της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει η ελληνική εταιρεία για το σύστημα της Philip Morris International;
«Εδώ και 9 σχεδόν δεκαετίες η Παπαστράτος πρωταγωνιστεί στην ελληνική οικονομία. Σήμερα διευρύνει τον ρόλο της διεθνώς. Η μετατροπή του εργοστασίου της στο δεύτερο κέντρο αποκλειστικής παραγωγής των ράβδων καπνού HEETS παγκοσμίως σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την εξέλιξη. Η Παπαστράτος τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλει η PMI για να κάνει ένα μεγάλο όραμα πραγματικότητα. Να χτίσουμε ένα μέλλον καλύτερο, έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου. Γιατί λοιπόν η Παπαστράτος; Γιατί εδώ; Η απάντηση είναι απλή. Επειδή η πρωτοπορία βρίσκεται στο DNA της Παπαστράτος. Επειδή έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της εταιρείας, αλλά και πίστη στις δυνατότητες της Ελλάδας. Ολα αυτά τα χρόνια που η Παπαστράτος αποτελεί μέλος της οικογένειας της PMI, έχει αποδείξει ότι είναι μια εταιρεία με τεράστια δυναμική. Μια δυναμική, ωστόσο, που για να απελευθερωθεί χρειάζονται πόροι. Αυτός είναι ο λόγος που η PMI έχει επενδύσει συνολικά, από το 2003, πάνω από 1 δισ. ευρώ στην Παπαστράτος».
Ποιο είναι το πιο σημαντικό όφελος για τη χώρα μέσα από αυτή την επένδυση;
«Τα οφέλη είναι πολλά και άμεσα. Η νέα εποχή της Παπαστράτος αναβαθμίζει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου, η οποία πλέον θα φτάνει τις 20 δισ. ράβδους καπνού ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα εξάγεται. Αυτό που έχει ίσως τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία είναι η απασχόληση. Δεν είναι μόνο οι 400 νέες θέσεις που δημιουργούνται στο εργοστάσιο της Παπαστράτος. Η επένδυση στηρίζει έμμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, από τους καπνοκαλλιεργητές μέχρι τους εργαζομένους στη λιανική πώληση. Ομως το πιο σημαντικό δεν βρίσκεται στα στοιχεία και στους αριθμούς, αλλά στο μήνυμα που εκπέμπει η επένδυση. Αν η PMI εμπιστεύεται την Ελλάδα, γιατί να μην την εμπιστευθούν και άλλοι επενδυτές;».
Πόσο δύσκολο είναι να πεισθεί το διοικητικό συμβούλιο μιας πολυεθνικής, όπως η PMI, να βάλει επιπλέον λεφτά σε μια χώρα που φαίνεται να αφήνει πίσω της τα δύσκολα, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις;
«Θα είμαι ειλικρινής. Δεν είναι εύκολο να παίρνεις μια τόσο μεγάλη απόφαση. Η Ελλάδα δεν ήταν η μοναδική υποψήφια για αυτή την επένδυση. Υπήρχαν χώρες με ομολογουμένως ευνοϊκότερες συνθήκες και φιλικότερο περιβάλλον για να επενδύσουμε. Ωστόσο, στην Ελλάδα είδαμε ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι η τεχνογνωσία, η εμπειρία, τα ταλέντα των ανθρώπων της Παπαστράτος, οι εξαιρετικές επιδόσεις του εργοστασίου της. Παράλληλα, η ίδια η χώρα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η σημαντική γεωγραφική της θέση, οι προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγονται για τη χώρα είναι στοιχεία τα οποία συνυπολογίσαμε και μας οδήγησαν στην τελική απόφαση».
Το μεγάλο στοίχημα για τη Philip Morris είναι να πάρει το IQOS το πράσινο φως από την αμερικανική διεύθυνση τροφίμων και ποτών (FDA) προκειμένου να ξεκινήσει η πώλησή του στις ΗΠΑ. Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
«Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι στον FDA έχουμε καταθέσει δύο αιτήσεις. Η πρώτη τον Δεκέμβριο του 2016, αναφορικά με τη δυνατότητά μας να κάνουμε συγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας και για την οποία η τελική απόφαση αναμένεται εντός του 2018. Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι κομβικής σημασίας, τόσο για το IQOS όσο και για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου συνολικά. Οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μόνο μια μεγάλη αγορά, είναι ένα κράτος που διαμορφώνει τις εξελίξεις στη μάχη για τη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα. Η δεύτερη αίτηση που καταθέσαμε τον Μάρτιο του 2017 αφορά την έγκριση της κυκλοφορίας του IQOS στην αμερικανική αγορά και για την οποία η τελική απόφαση αναμένεται πολύ συντομότερα».
Εχετε κατά καιρούς θέσει ενστάσεις σχετικά με τη φορολόγηση των HEETS στη λογική ότι επειδή είναι λιγότερο βλαβερά από το συμβατικό τσιγάρο θα πρέπει να έχει και διαφορετική αντιμετώπιση. Εχετε βρει ανταπόκριση στις χώρες στις οποίες κυκλοφορεί το προϊόν;
«Ολα έχουν αφετηρία το πώς αντιλαμβανόμαστε τη μάχη κατά του καπνίσματος. Κατά τη γνώμη μου, η προσέγγιση που στοχεύει αποκλειστικά στη διακοπή του καπνίσματος δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των καπνιστών θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο. Πιστεύουμε ότι η μείωση της βλάβης, ως συμπληρωματικός πυλώνας στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του καπνίσματος κάθε κράτους, θα ανατρέψει τα δεδομένα. Οσον αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον, φορολογία και κανονιστικό πλαίσιο, η διαφορετική αντιμετώπιση των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να στρέψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν περισσότερους ενήλικους καπνιστές μακριά από τα συμβατικά τσιγάρα. Ολο και περισσότερα κράτη αντιλαμβάνονται ότι η εξίσωση της φορολογίας και των απαγορεύσεων χρήσης αυτών των προϊόντων με τα συμβατικά προϊόντα καπνού αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου για μείωση της βλάβης από το κάπνισμα».
Τι εκτιμάτε για την Ελλάδα; Θα βγει έπειτα από 10 χρόνια κρίσης στο ξέφωτο;
«Η Ελλάδα πάντα βγαίνει στο ξέφωτο. Κρύβει μέσα της μια τεράστια δυναμική. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν. Θεωρώ ότι σήμερα υπάρχουν ενδείξεις που μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Βεβαίως, η κρίση μάς ανάγκασε να αναγνωρίσουμε και να παραδεχθούμε χρόνιες παθογένειες. Εχουν γίνει βήματα, μένουν αρκετά να γίνουν ακόμη, όπως μεταρρυθμίσεις, φορολογική σταθερότητα, μείωση γραφειοκρατίας, ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης για να κερδηθεί το στοίχημα της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας».

Από το IQOS το 13% των εσόδων της PMI το 2017

Είστε ευχαριστημένος από την πορεία του IQOS; Σε πόσες χώρες έχει λανσαριστεί; Τι μερίδιο αγοράς έχει κερδίσει και πώς κινείται στη χώρα μας;
«Σήμερα το IQOS είναι διαθέσιμο σε 38 χώρες σε όλον τον κόσμο. Η πορεία του μέχρι στιγμής είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, σχεδόν 5 εκατ. ενήλικοι καπνιστές έχουν διακόψει το κάπνισμα και έχουν στραφεί στο IQOS. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιαπωνία το μερίδιο αγοράς των HEETS, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού, έφτασε το 16,3% τον περασμένο Ιανουάριο. Το 2017, το ποσοστό των καθαρών εσόδων της PMI που προήλθε από τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, και κυρίως από το IQOS και τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού, πλησίασε το 13%.
Στην Ελλάδα το IQOS κερδίζει διαρκώς έδαφος, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί με υψηλότερους ρυθμούς στο μέλλον, αφού πλέον το δίκτυο καταστημάτων και συνεργατών έχει επεκταθεί γεωγραφικά, σε όλη τη χώρα. Ολο και περισσότεροι Ελληνες αλλάζουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος και στρέφονται στο IQOS, αφήνοντας πίσω τους το τσιγάρο. Στις αρχές της χρονιάς το μερίδιο αγοράς του IQOS στην Ελλάδα ξεπέρασε το 3% φέρνοντας τη χώρα στην 3η θέση μεταξύ των χωρών που κυκλοφορεί το IQOS, αμέσως μετά την Ιαπωνία και την Κορέα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ