To κινητό τηλέφωνο είναι πλέον ένα καθημερινό εργαλείο στα χέρια πολιτών, ακόμα και εκείνων που στερούνται βασικών μέσων διαβίωσης. Aυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας της Hootsuite, σύμφωνα με την οποία κάτοχοι –τουλάχιστον –μιας συσκευής κινητού τηλεφώνου είναι σήμερα 5,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, ήτοι τα 2/3 ή το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 7,6 δισεκατομμύρια.

Μάλιστα, από το σύνολο των κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κατοίκων της Γης σχεδόν τα μισά ανήκουν στην κατηγορία των smartphones.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ωστόσο ότι η πρόσβαση το Διαδίκτυο δεν είναι –ακόμη τουλάχιστον –εξίσου ευχερής για όλους τους κατοίκους του πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση της Hootsuite («Digital in 2018 Global Overview»), μόνο κάτι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, δυνατότητα σύνδεσης στο Internet έχουν περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που αντιστοιχεί στο 53% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ενα άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα της έκθεσης είναι ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν πλέον όλο και περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο: ο μέσος χρήστης αφιερώνει περίπου έξι ώρες την ημέρα σερφάροντας στο Internet.
Τα ίδια στοιχεία, που αφορούν το 2018, δείχνουν ότι παράλληλα με την κατοχή κινητού τηλεφώνου και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξάνεται και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, από το σύνολο του πληθυσμού της Γης περίπου τα 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media, αριθμός που ποσοστιαία αντιστοιχεί στο 42%. Εξ αυτών περίπου τα 3 δισεκατομμύρια πολίτες ή το 39% συνδέονται από τις φορητές συσκευές τους.

Αυξάνεται ο ψηφιακός πληθυσμός

Ο ψηφιακός πληθυσμός της Γης μεγεθύνεται τάχιστα τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Hootsuite, από τον Ιανουάριο του 2017 ως τον Ιανουάριο του 2018 οι κάτοικοι του πλανήτη που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 7%, που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο 248 εκατομμύρια νέοι χρήστες του Internet προστέθηκαν παγκοσμίως.
Το ίδιο διάστημα, οι κάτοχοι κινητού τηλεφώνου αυξήθηκαν κατά 4%, ήτοι 218 εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν κινητό μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Εξίσου ραγδαία είναι η αύξηση των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. Μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018 οι άνθρωποι που κάνουν χρήση των social media αυξήθηκαν κατά 14%, που σημαίνει ότι μέσα σε μόλις έναν χρόνο 360 εκατομμύρια άνθρωποι εισήλθαν στην παγκόσμια κοινότητα των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

HeliosPlus