Όπως αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την δημιουργία της χρειάζεται χρόνος και χρήμα που δεν διαθέτουμε αυτή την περίοδο».

Διευκρινίζουν δε πως θα χρειάζονταν τουλάχιστον ένας χρόνος και σε αυτό το διάστημα οι τράπεζες θα σταματούσαν κάθε ενέργεια για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους. Ως εκ τούτου επί του παρόντος η Κομισιόν απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης η Επιτροπή θεωρεί ότι η εκτίμηση που είχε διατυπώσει παλιότερα το ΔΝΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση με ενίσχυση 10 δις ευρώ δεν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη και αναμένουν τα αποτελέσματα των εν εξελίξει στρες τεστς.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος αρχίζουν και αποκρυσταλλώνονται οι διαφορές της Επιτροπής με το Ταμείο «Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Επιτροπής για το πλεόνασμα δε θα έλθει πιο μπροστά το αφορολόγητο και θα υπάρξει το πακέτο των αντιμέτρων», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Επιπρόσθετα σημειώνουν ότι το Ταμείο πρέπει να διατυπώνει πιο ρεαλιστικές θέσεις όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τέλος τάσσονται εκ νέου κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης καθώς η εφαρμογή ενός τέτοιου «εργαλείου» θα απαιτούσε ψηφοφορίες σε κοινοβούλια κρατών μελών.

Για την επόμενη , μετά το τέλος του προγράμματος, ημέρα από την Κομισιόν τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει ιδιοκτησία του προγράμματος και να μην εμφανιστούν εκ νέου ρίσκα ανάσχεσης πολιτικών κατά τις προεκλογικές περιόδους όπως έγινε κατά το παρελθόν.

Σημειώνουν δε ότι δεν αρκεί η ψήφιση αλλά χρειάζεται και η πιστή εφαρμογή των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων.

Σχόλιο Μαξίμου

«Η σημερινή διάψευση από αξιωματούχους της Κομισιόν στα σενάρια περί προληπτικής γραμμής στήριξης, επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε, ότι τουλάχιστον από δω και στο εξής, όσοι μέχρι σήμερα επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται.»