Λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδιασμού (διασπαστική καινοτομία) με την επωνυμία Geomiso δημιούργησε και εμπορεύεται η ομώνυμη εταιρεία που ιδρύθηκε εφέτος από τον πολιτικό μηχανικό κ. Παναγιώτη Καρακίτσιο και απευθύνεται στις δυναμικά αναπτυσσόμενες διεθνείς αγορές Computer-Aided Design (CAD, σχεδιαστικά προγράμματα) / Computer-Aided Engineering (CAE, προγράμματα μηχανικού).
Ο κ. Καρακίτσιος προτρέπει τους νέους επιστήμονες και ειδικά τους μηχανικούς να παραμείνουν στην Ελλάδα, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιούργησε η κρίση (διαγωνισμοί καινοτομίας, θερμοκοιτίδες, ΕΣΠΑ), να εργαστούν συστηματικά και να εκπονήσουν πρωτοποριακή έρευνα υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να εξαγάγει τεχνολογία αιχμής. Μας αξίζει κάτι καλύτερο από το να συμβάλουμε στο τρίτο κύμα μαζικής μετανάστευσης Ελλήνων στο εξωτερικό. Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain» σημειώνει.
Οπως εξηγεί, η εταιρεία Geomiso έχει στελεχωθεί με έλληνες πολιτικούς μηχανικούς και ερευνητές, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας εντός του 2018. Στόχος της είναι να αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική για τους νέους έλληνες αριστούχους μηχανικούς και να τους κρατήσει στην Ελλάδα. Οραμά της είναι να δημιουργήσει και να ηγηθεί της νέας ενοποιημένης διεθνούς αγοράς CAD/CAE, να βελτιώσει τον τρόπο σκέψης και εργασίας των μηχανικών σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναδείξει τη νέα γενιά μηχανικών, η οποία θα είναι πιο εξοικειωμένη με τον σχεδιασμό CAD.

Η αρχή

Ο κ. Καρακίτσιος λέει ότι το project ξεκίνησε το 2010 κατά την ενασχόληση του με την υπολογιστική μηχανική ως μεταπτυχιακού φοιτητή του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ακολούθησε συγκρότηση ερευνητικής ομάδας από πολιτικούς μηχανικούς και προγραμματιστές, η οποία έλαβε την τετραετία 2014-2017 επτά πανελλαδικές διακρίσεις στο πλαίσιο διαγωνισμών εφαρμοσμένης έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. «Η εταιρεία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του incubation στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, συστάθηκε το 2017 και εξασφάλισε, στην παρθενική της μόλις εμφάνιση, χρηματοδότηση στο πλαίσιο της νέας Δράσης Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ του ΕΣΠΑ και δημιούργησε 4 νέες θέσεις εργασίας για έλληνες μηχανικούς και προγραμματιστές» επισημαίνει.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, εγκρίθηκε ερευνητικό της έργο προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, το οποίο κατετάγη στη 19η θέση μεταξύ συνολικά 115 στην κατηγορία ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας), εκ των οποίων εγκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν 40. «Αξίζει να σημειωθεί ότι κατατέθηκαν συνολικά 450 ερευνητικά έργα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν τα 176. Η αξιολόγηση διεξήχθη με γνώμονα τρία κριτήρια –excellence, implementation και impact» λέει ο κ. Καρακίτσιος.

Τα οφέλη: Λιγότερος χρόνος και χρήμα

Αναφορικά με το λογισμικό σημειώνει ότι είναι το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης και σχεδιασμού (το πρώτο παγκοσμίως «δύο σε ένα» CAD/CAE λογισμικό), το οποίο συνδέει πλήρως τον σχεδιασμό ενός έργου μηχανικού (μηχανολογική εφαρμογή, βιομηχανικό προϊόν, κατασκευή) με την ανάλυσή του από τον μηχανικό (έλεγχος του σχεδίου, μηχανική ανάλυση). Εως σήμερα, κάθε έργο μηχανικού σχεδιάζεται με ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα CAD και στη συνέχεια αναλύεται (έλεγχος της αντοχής των υλικών) με ένα άλλο πρόγραμμα CAE, γνωστό ως πρόγραμμα ανάλυσης μηχανικού.

«Το υβριδικό Geomiso συγχωνεύει τις δύο αυτές χρονοβόρες διαδικασίες (σχεδιασμός, ανάλυση) σε μία ενιαία, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να διεκπεραιώνουν πιο αποδοτικά τις εργασίες του σχεδιασμού και της ανάλυσης με ένα και μόνο λογισμικό, τα αντίστοιχα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης (εταιρειών/ βιομηχανιών) να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, ο χρόνος (time-to-market) και το κόστος παραγωγής (total production cost) να περιορίζονται σημαντικά και το έργο μηχανικού να παραδίδεται πιο γρήγορα και με καλύτερη ποιότητα στην κοινωνία και στους καταναλωτές» προσθέτει.

Υπογραμμίζει επιπλέον ότι το Geomiso, ως γενικευμένο πρόγραμμα υπολογιστικής μηχανικής και υπολογιστικής γεωμετρίας, έχει εφαρμογή σε ευρύ φάσμα βιομηχανιών από αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική, ναυπηγική, αεροδιαστημική, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία καταναλωτικών προϊόντων και έργα πολιτικού μηχανικού έως και εμβιομηχανική. Η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει την πρώτη έκδοση, η οποία παρέχει γραμμική στατική ισογεωμετρική ανάλυση με NURBS και έχει εφαρμογή σε έργα μηχανολόγου μηχανικού, η διάθεση της οποίας μέσω Διαδικτύου θα επιτρέψει την επιτυχή εισδοχή και εδραίωσή της στην παγκόσμια σχετική αγορά CAD/ CAE και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για έλληνες μηχανικούς και προγραμματιστές, αποτελώντας εναλλακτική για αυτούς έναντι του Greek brain drain.

Η δεύτερη έκδοση του λογισμικού θα ολοκληρωθεί το 2020 στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ενώ η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει ερευνητική συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας και το ιδιωτικό νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ για την εφαρμογή του λογισμικού σε προβλήματα υπολογιστικής ρευστομηχανικής και εμβιομηχανικής (προσομοίωση ανθρώπινης θωρακικής αορτής).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ