Οι ουσιαστικές αλλαγές στον χώρο της ενέργειας θα επιτευχθούν μόνο με πραγματικές και οραματικές επενδύσεις, λέει συχνά ο επιχειρηματίας Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής της εταιρείας MYTILINEOS, μιλώντας σε αναλυτές.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η εγκαθίδρυση ενός νέου εκσυγχρονισμένου μοντέλου επιχειρηματικότητας, βασισμένου στην καινοτομία και στη διαρκή εξέλιξη, είναι ίσως τα πιο μεγάλα στοιχήματα την επόμενη μέρα της κρίσης. Αυτά τα δύο ζητούμενα όμως αποτελούν και βασικά συστατικά της νέας εποχής της εταιρείας MYTILINEOS και της προσπάθειάς της να διακριθεί στο διεθνές «επιχειρείν». Μια προσπάθεια που ουσιαστικά δεν αντανακλά μόνο στην εικόνα της εταιρείας, αλλά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς είναι παράλληλα πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό, μέσω της υιοθέτησης των βέλτιστων επιχειρηματικών πρακτικών.
Οπως λένε οι εκπρόσωποι της εταιρείας MYTILINEOS, η εταιρεία επιβραβεύει την καινοτομία και την ενσωματώνει σε όλους τους τομείς της πολύπλευρης δραστηριότητάς της. Με δράσεις και πρακτικές που την καθιστούν πρωτοπόρα στην αξιοποίηση των βιομηχανικών καταλοίπων αλλά και στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει στο μέλλον και δεν διστάζει να «εισάγει» την παγκόσμια τεχνογνωσία, προσαρμόζοντάς τη στη σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η νέα ευρωπαϊκή τάση και οδηγία που θέλει τα κράτη-μέλη να επενδύουν στην καθαρή ενέργεια, αλλά και τα μαθήματα του πρόσφατου παρελθόντος, που λίγο έλειψαν να δημιουργήσουν σοβαρά θέματα ενεργειακής ασφάλειας, φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στο σήμερα και απαιτούν γενναίες επιχειρηματικές αποφάσεις, που ουσιαστικά θα καθορίσουν την επόμενη μέρα της ενέργειας στην Ελλάδα.
Οι σκέψεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας MYTILINEOS, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας σιγά-σιγά αποκαλύπτονται και καταδεικνύουν τη δέσμευση αλλά και το όραμα της εταιρείας για μια αγορά ενέργειας απελευθερωμένη στην ουσία και όχι μόνο στο γράμμα του νόμου. Προς όφελος του καταναλωτή αλλά και προς όφελος της εγχώριας βιομηχανίας, που για χρόνια αρκέστηκε στην αφάνεια.
Οπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η εταιρεία MYTILINEOS κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής ενός σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW, με τόπο κατασκευής το ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγιο Νικόλαο. Το προβλεπόμενο κόστος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι θα έχει θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καταστήσει τον πιο αποδοτικό σταθμό στην Ελλάδα και πιθανότατα στην Ευρώπη.
Ο σταθμός αυτός, λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Παράλληλα, αν λάβουμε υπόψη μας και την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο σταθμός της εταιρείας MYTILINEOS θα έχει το χαμηλότερο κόστος στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στη σειρά ένταξης.
Μια επένδυση λοιπόν που αν δεν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αναμένεται να δώσει ώθηση στην εγχώρια αγορά ενέργειας και να ευθυγραμμίσει τη χώρα μας με τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές στον τομέα της ασφάλειας εφοδιασμού.
Η επένδυση θα γίνει πράξη μέσα σε τρία χρόνια, καθιστώντας τον Αγιο Νικόλαο ένα πρότυπο ενεργειακό κέντρο, σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, με καθαρό καύσιμο και προοπτική δεκαετιών.
Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Εργων EPC της εταιρείας ΜΕΤΚΑ, η οποία διαθέτει τεράστια εμπειρία, έχοντας κατασκευάσει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως.
Οπως συγκλίνουν όλοι οι ενεργειακοί επιστήμονες ανά τον κόσμο, ως το 2040 θα έχουμε καταφέρει να εξαρτόμαστε ενεργειακά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποθήκευση σε μπαταρίες. Ως τότε όμως, η μόνη βιώσιμη και καθαρή λύση, αλλά και ουσιαστικά η γέφυρα για τη νέα εποχή, θα είναι το φυσικό αέριο. Στη Γερμανία ήδη σχεδιάζονται επτά νέοι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου συνολικής ισχύος 4 GW και ήδη για 2 GW θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο στήριξης για την ευστάθεια του συστήματος.
Η ασφάλεια εφοδιασμού για τις επόμενες δύο δεκαετίες θα στηριχθεί σε σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο και στην Ελλάδα ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ