Αντιδράσεις προκαλεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο πακέτο στήριξης της Τουρκίας για το προσφυγικό, ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω κλίματος οξύτατης έντασης που επικρατεί ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα και το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χρηματοδότηση ανακοινώνεται ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου και την οποία πληροφορίες ήθελαν την Κύπρο να προσπαθεί να την μπλοκάρει λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής ιστοσελίδας «Φιλελεύθερος» τα τρία δισ. θα προέλθουν από δύο δεξαμενές: Ποσό ενός δισεκατομμυρίου θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη, ενώ ποσό δύο δισεκατομμυρίων θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών. Στην πρώτη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το ποσό που της αναλογεί στο ένα δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να το αποφύγει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση της Κομισιόν θα αναφέρει χαρακτηριστικά: Η προοδευτική αποδέσμευση της βοήθειας (σ.σ. των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ) τελεί υπό αίρεση, σε σχέση με τη συνεχή εφαρμογή του πλαισίου συνεννόησης Ε.Ε.-Τουρκίας, για ενίσχυση της συνεργασίας τους στη στήριξη προσώπων υπό προσωρινή προστασία και της διαχείρισης του μεταναστευτικού, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πετύχεισαφή αναφορά στα συμπεράσματα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας. Το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας μπήκε στην ατζέντα μετά από αίτημα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Η προσπάθεια είναι τώρα να καταφέρει να υπάρξουν εκείνες οι αναφορές, που θα μπορούν να επιφέρουν πολιτικό κόστος για την Τουρκία.