Νέο κρεσέντο προστατευτισμού από τον Ντόναλντ Τραμπ, τη φορά αυτή για λόγους εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο αμερικανός πρόεδρος μπλοκάρισε την Τρίτη την σχεδιαζόμενη εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών Qualcomm από την εδρεύουσα στη Σιγκαπούρη ανταγωνίστριά της Broadcom.
Πρόκειται για μια συμφωνία που θα δημιουργούσε μια γιγαντιαία εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών (την τρίτη στον κόσμο μετά από την αμερικανική Intel και την κορεατική Samsung) με ηγετική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, που θα πρωταγωνιστούσε στον εφοδιασμό με ημιαγωγούς των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς (5G). Άλλωστε η Broadcom είχε επανειλημμένως αυξήσει την προσφορά της για την Qualkomm (προσφάτως από τα 120 στα 140 δισ. ευρώ).
Ο πρόεδρος Τραμπ, ωστόσο, διέβλεψε «αξιόπιστες ενδείξεις» ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών θα συνιστούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Η ανησυχία του προέδρου ήταν μήπως η εξαγορά θα έφερνε την Κίνα ένα βήμα μπροστά από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ασύρματης τεχνολογίας 5G.
Η Qualcomm θεωρείται ότι προηγείται όλων των ανταγωνιστριών της σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και ότι στον κλάδο αυτό έπονται η Broadcom και η γιγαντιαία κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei.
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν, πάντως, ότι η απόφαση του Τραμπ δεν έχει να κάνει με θέματα εθνικής ασφαλείας αλλά με τον ανταγωνισμό. «Με το πολιτικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο άπαντες παίρνουν πιο συντηρητικές θέσεις σε ζητήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων και τείνουν να προστατεύσουν τις εθνικές τους εταιρείες που διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν το διαμάντι του στέμματος σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, που είναι τα 5G», δήλωσε στο BBC ο Μάριο Μοράλες, αντιπρόεδρος της εταιρείας τεχνολογικών ερευνών IDC.
Ο Μοράλες θεωρεί ότι υπό το πρίσμα αυτό η Qualcomm αποτελεί εθνικό όπλο για τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και έγινε αφορμή για μια ακόμα πράξη «οικονομικού εθνικισμού» από τον αμερικανό πρόεδρο. Αλλά και ο οικονομικός αναλυτής του BBC Άντριου Γουόκερ θεωρεί ότι η «καραμέλα» της εθνικής ασφαλείας χρησιμοποιείται από τον Τραμπ για να προστατεύσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το διεθνή ανταγωνισμό.
Το BBC υπενθυμίζει ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους η κινεζική Huawei ανακοίνωσε ότι δεν της επετράπη να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών για να προωθήσει στις ΗΠΑ τις νέες συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων της. Λέγεται ότι σκόπευε να συνεργαστεί με την ΑΤ&Τ.
Πρόσφατα επίσης οι ΗΠΑ μπλόκαραν την πώληση της αμερικανικής εταιρείας μεταφοράς χρημάτων Moneygram στην κινεζική Ant Financial –πρόκειται για θυγατρική εταιρεία ψηφιακών πληρωμών του γιγαντιαίου ομίλου Alibaba, του κινεζικού αντίστοιχου της Amazon.