Με ρυθμούς προ κρίσεως υποχωρούν οι τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο. Βρισκόμαστε, άλλωστε, δώδεκα μήνες (και κάτι μέρες για να είμαστε ακριβείς) πριν από το Brexit και ακόμα ελάχιστη προετοιμασία έχει γίνει από την κυβέρνηση Μέι. Με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας πέφτουν όμως και οι τιμές των ακινήτων στη Στοκχόλμη και στις άλλες πόλεις της Σουηδίας. Σε μια χώρα που ελάχιστα (έως διόλου) άγγιξε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η μέση τιμή ενός ακινήτου στη βρετανική πρωτεύουσα διαμορφώθηκε στις 593.396 στερλίνες (670.258 ευρώ) τον Ιανουάριο καταγράφοντας μια ετήσια πτώση της τάξεως του 2,6%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία Acadata τη Δευτέρα. Είναι ο ταχύτερος ρυθμός αποκλιμάκωσης των τιμών που καταγράφεται σε ετήσια βάση από τον Αύγουστο του 2009.
«Το Λονδίνο θα έχει τις χειρότερες επιδόσεις στη βρετανική αγορά ακινήτων την επόμενη πενταετία» προέβλεψε μιλώντας στο Bloomberg ο Λούσιαν Κουκ, επικεφαλής του κλάδου κατοικίας στο μεσιτικό γραφείο Savills Plc. Ο βρετανός ειδικός εξήγησε ότι έπειτα από μια δεκαετία ανάκαμψης των τιμών το Λονδίνο είναι πιο εκτεθειμένο στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα λόγω Brexit και επίσης στην προοπτική ανόδου των επιτοκίων και της επιβολής ορίων στα στεγαστικά δάνεια.
Το χειρότερο είναι ότι το τρέχον έτος η κατάσταση στη βρετανική αγορά ακινήτων και δη τη λονδρέζικη αναμένεται να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με την Acadata, μόνο τον Ιανουάριο οι τιμές ακινήτων μειώθηκαν κατά 0,8% (σε μηνιαία βάση, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2017 δηλαδή)! Σε έρευνα μάλιστα της Royal Institution of Chartered Surveyors αποκαλύφθηκε ότι οι προσφορές που λαμβάνουν οι λονδρέζοι μεσίτες από πελάτες τους για την αγορά οικιών είναι περισσότερο από 10% χαμηλότερες από τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες.

Μέτρα τόνωσης

Αν στο Λονδίνο οι ειδικοί καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων από το μακρινό 2009, στη σουηδική αγορά καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών από το… ακόμα πιο μακρινό 2008. Και η αιτία εδώ δεν είναι κάποιο Swexit, αλλά η επιβολή αυστηρότερων προϋποθέσεων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με την προαναγγελία ενός εκτεταμένου σχεδίου οικιστικής επέκτασης των πόλεων από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας και οι κυβερνητικοί εταίροι του προβάλλουν εν όψει των γενικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου ως πρώτη προτεραιότητά τους για την επόμενη τετραετία τον συντονισμό ενός εκτεταμένου κατασκευαστικού προγράμματος για την ανέγερση κατοικιών που θα συμβάλει στη βελτίωση του μείζονος στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως ο ίδιος ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Πέτερ Ερικσον παραδέχθηκε.
Η αλήθεια είναι ότι οι Σουηδοί τις τελευταίες δεκαετίες δεν είχαν πού την κεφαλήν κλίναι. «Αν το δει κανείς μακροπρόθεσμα, διαπιστώνει ότι το στεγαστικό πρόβλημα είναι τόσο οξύ που θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο ρυθμός κατασκευής νέων κατοικιών» δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Παρασκευή στη Στοκχόλμη ο σουηδός υπουργός Στέγασης.
Γενικευμένη ήταν από την περασμένη χρονιά η πεποίθηση των αγορών ότι η φούσκα των ακινήτων στη Σουηδία είχε φθάσει στο απροχώρητο και ότι δεν θα αργούσε να σκάσει. Από το περασμένο καλοκαίρι, που οι τιμές είχαν φθάσει στο ανώτατο επίπεδο, η πτώση τους αγγίζει το 10%. Οι αναλυτές αναρωτιούνται αν μπορεί η χώρα να αποφύγει μια κατάρρευση των τιμών και μια γενικευμένη κρίση. Από τα τέλη του 2017, άλλωστε, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί επηρεάζει και τη σουηδική κορόνα, η οποία δέχεται πιέσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.
Η «διόρθωση» των τιμών πυροδοτήθηκε από την εφαρμογή αυστηρότερων όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και από τη βεβαιότητα ότι η προσφορά οικιών θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ο ρυθμός των κατασκευαστικών εταιρειών έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, οι θεμελιώσεις νέων οικιών έφθασαν στις 65.000 τη χρονιά που πέρασε. Πρόκειται για αριθμό υπερτριπλάσιο από τον μέσο όρο στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

HeliosPlus