Δεν άντεξε ο άνθρωπος. Τον περασμένο Αύγουστο λέγεται ότι είχε φθάσει στα όρια της παραίτησης από το Λευκό Οίκο εξαιτίας ρατσιστικών σχολίων περί υπεροχής της λευκής φυλής που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Αργότερα εφέρετο ως επικρατέστερος για να διαδεχθεί τη Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) –στη θέση διορίστηκε ο Τζερόμ Πάουελ. Εν τέλει η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε σε παραίτηση τον ανώτατο οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ, Γκάρι Κον, αποδείχθηκε ότι ήταν ο κραυγαλέος προστατευτισμός του αμερικανού προέδρου.
Η περίπτωση Κον είναι η τελευταία σε μια σειρά παραιτήσεων σημαντικών στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ. Τα σχέδια για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ λέγεται ότι είχαν εξοργίσει τον Κον, έναν διαπρύσιο οπαδό του ελευθέρου εμπορίου. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο παραιτηθείς οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ σημειώνει ότι ήταν τιμή γι’ αυτόν που υπηρέτησε την πατρίδα του και συνεργάστηκε για την προώθηση πολιτικών προς όφελος των αμερικανών πολιτών.

Μόνο εγκώμια…

Κατά την ολιγόμηνη θητεία του στο Λευκό Οίκο ο ηλικίας 57 ετών πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs θεωρείται ότι ήταν εκείνος που βοήθησε περισσότερο τον πρόεδρο Τραμπ να προωθήσει τις σαρωτικές πλην διαφιλονικούμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος ο Κον δεν εξήγησε τους λόγους της παραίτησής του. Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, πάντως, ότι πέρα από την κάθετη διαφωνία του στη δασμολόγηση εισαγομένων αγαθών, είχε διαφωνίες (στο θέμα αυτό και σε άλλα) με το σύμβουλο του Τραμπ σε εμπορικά θέματα Πίτερ Ναβάρο και επίσης με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έπλεξε το εγκώμιο του Γκάρι Κον χαρακτηρίζοντάς τον «σπάνιο ταλέντο». Ο αξιωματούχος είπε ότι ο παραιτηθείς έκανε σημαντική δουλειά το πρώτο χρόνο της προεδρίας Τραμπ, απέφυγε όμως να αναφερθεί στους λόγους της παραίτησής του.
Η παραίτηση Κον επηρέασε αρνητικά τις αγορές την Τετάρτη. Αναλυτές θεωρούν ότι συνέβαλε στο πτωτικό κλείσιμο του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου του Τόκιο Nikkei κατά 0,77% και επίσης στις απώλειες του Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατά 1,03%. Θεωρούν επίσης ότι συνετέλεσε στο πτωτικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών και ότι συνέβαλε στην υποχώρηση του δολαρίου, κυρίως έναντι του ιαπωνικού γεν.

Να μη δανειστείτε από το ΔΝΤ!

Ο Γκάρι Κον δεν είναι μια κοινή περίπτωση δημοσίου προσώπου. Γιος εβραίων μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη, όταν πήγαινε σχολείο έπασχε από δυσλεξία. Και μπορεί τώρα ο Λευκός Οίκος όταν αναφέρεται σ’ αυτόν να κάνει λόγο για «σπάνιο ταλέντο», η δασκάλα του όμως στο Δημοτικό Σχολείο είχε πληροφορήσει κάποτε τους γονείς του ότι «αν το παιδί ήταν πολύ τυχερό και αν δούλευε πολύ για να ξεπεράσει το πρόβλημά του, θα μπορούσε όταν μεγαλώσει να γίνει ένας καλός οδηγός φορτηγού».
Αντί για οδηγός βαρέων οχημάτων έγινε οικονομολόγος και σκαρφάλωσε ως την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της… κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο Goldman Sachs (αυτής που κατηγορείται από πολλούς ότι κυβερνά τον κόσμο). Ως επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της Goldman Sachs, άλλωστε, ο Γκάρι Κον είχε εμπλακεί με το ελληνικό ζήτημα στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα, είχε συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση να μην προσφύγει στο ΔΝΤ!
Σε συνάντηση που είχε το 2009 με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» λέγεται ότι είχε προτείνει σχέδιο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και ταυτόχρονα νέα χρηματοδότηση από διεθνή funds (δέκα deals) που θα εξασφάλιζαν 50 δισ. ευρώ και (ίσως…) απέτρεπαν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στη χώρα και την καταστροφή.
Τότε όμως ήταν η εποχή των… περιστρόφων που βρίσκονταν πάνω στα τραπέζια. Ο Κον δεν εισακούστηκε, η Ελλάδα έπιασε ένα περίστροφο και αυτοπυροβολήθηκε.