Σαφή οδηγία στις τέσσερις συστημικές τράπεζες για προκήρυξη ανοιχτών διαγωνισμών προς κάλυψη θέσεων στα διοικητικά τους συμβούλια, εξέδωσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Συγκεκριμένα, τίθενται νέοι αυστηρότεροι κανόνες τόσο κατά τη διαδικασία θέσπισης των κριτηρίων επιλεξιμότητας των υποψηφίων, όσο και κατά την αξιολόγησή τους, με στόχο την διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διαφάνειας.
Ειδικότερα, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν από το ΤΧΣ προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρώτον, η κάλυψη των θέσεων των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να γίνει μέσω δημόσιων προκηρύξεων, που θα είναι ανοιχτές για όλους, στη βάση των προσόντων που θα προσδιορίζονται κατά περίπτωση
Δεύτερον, οι τράπεζες θα πρέπει να προκηρύσσουν τις θέσεις με βάση στρατηγική ανάπτυξης που θα ορίσουν. Με βάση αυτήν θα διαμορφώνονται τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν όσοι συμμετάσχουν στους ανοιχτούς διαγωνισμούς.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα την αναδόμηση των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, ενόψει των τακτικών γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές αναμένονται σε επίπεδο μάνατζμεντ στην Alpha Bank, με την αποχώρηση τόσο του προέδρου, όσο και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.
Απο την άλλη πλευρά στην Εθνική Τράπεζα θα πρεπει να αντικατασταθεί ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Δημοπουλος, ο οποίος έχει υποβάλλει την παραίτησή του εδώ και μερικούς μήνες, ενώ θα πρέπει να πληρωθούν και άλλες κενές σήμερα θέσεις στο Δ.Σ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες οι αλλαγές, αν υπάρξουν, θα είναι «περιφερειακές». Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξουν οι συστημικές τράπεζες να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους για τις θέσεις που πρέπει να καλύψουν.
Αν και οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές, τραπεζική πηγή σημειώνει πως δύσκολα κάποια τράπεζα θα τις αγνοούσε… Στο πλαίσιο αυτό αναμένει την ενεργοποίηση δημοσίων προσκλήσεων για την προσέλκυση ενδιαφερομένων.
Η ανακοίνωση του ΤΧΣ
Οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιοποίησε το ΤΧΣ αφορούν την επιλογή και το διορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) των ελληνικών συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς).
Σύμφωνα με τον καταστατικό του ρόλο, το Ταμείο έχει ως σκοπό να συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο ρόλος του συνίσταται στο να αξιολογεί τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών και τις Επιτροπές τους, καθώς και το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα οποία το Ταμείο έχει υπογράψει Συμφωνίες Πλαισίου Συνεργασίας.
«Είναι σαφές ότι μια τυπική, δομημένη και διαφανής διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών του Δ.Σ. είναι απαραίτητη προκειμένου οι ελληνικές συστημικέςτράπεζες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών και των μετόχων» σημειώνει το ΤΧΣ.
Και τονίζει ότι «η βελτίωση της κατανόησης και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας στην πράξη, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΔΣ».
Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΧΣ ανακοίνωσε στις συστημικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2016, σχετικές κατευθυντήριες γραμμές που αντικατοπτρίζουν τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει θεμελιωδώς να ενσωματώνονται στην εν λόγω διαδικασία.
Πράγματι, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βελτίωσαν τη διαδικασία επιλογής και διορισμού των νέων μελών του Δ.Σ., επιτυγχάνοντας την προσέλκυση νέων εξειδικευμένων και έμπειρων προσώπων.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Δ.Σ. και της εταιρικής διακυβέρνησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατά το 2017 και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, το Τ.Χ.Σ. θεωρεί σημαντικό να δημοσιεύσει επικαιροποιημένο έγγραφο κατευθυντήριων γραμμών.
Η εν λόγω πρωτοβουλία, εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους του και στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειάς του, για την παροχή και προώθηση βέλτιστων προτύπων και πρακτικών, με σκοπό τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης και των επιδόσεων των Δ.Σ. των ελληνικών συστημικών τραπεζών.