Σε ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων μετατρέπεται ο ΟΓΑ μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (4520/2018), με τον οποίο μετονομάστηκε σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ο νέος οργανισμός που παρουσιάσθηκε επισήμως από την πολιτική προϊσταμένη του αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, κυρία Θεανώ Φωτίου και τον διοικητή του, κ. Στ. Πλιάκη, αναλαμβάνει και θα χορηγεί σταδιακά έξι παροχές.
Πρώτον, το επίδομα παιδιού έτσι όπως αναμορφώθηκε με τον νόμο 4512/2018.
Δεύτερον, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.
Τρίτον, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
Τέταρτον, την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Πέμπτον, τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
Έκτον, προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων.
«Όλες οι υπηρεσίες –δικαιώματα θα παρέχονται με ψηφιακό τρόπο με την επίδειξη του ΑΦΜ και του ΑΜΚΑ του δικαιούχου», εξήγησε η κυρία Φωτίου σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία, η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις.
Επίδομα παιδιού: Το νέο επίδομα παιδιού θα χορηγείται σε όλους τους δικαιούχους ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας με το νέο καθεστώς προκύπτουν αυξήσεις του χορηγούμενου οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από το 90% των δικαιούχων οικογενειών.
Στα τέλη Μαρτίου και πριν το Πάσχα θα δοθεί η πρώτη δόση του νέου επιδόματος, με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017. Το νέο Α21 θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018. Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.
Το νέο επίδομα καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το λεγόμενο «ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα». Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση.
Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής:
Για την Α κατηγορία (έως 6.000 ευρώ):
70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
∙επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
∙επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Β κατηγορία (από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ):
42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
∙επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
∙επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Γ κατηγορία (από 6.001 ευρώ έως 10.000 ευρώ):
28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
∙επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
∙επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Προνοιακά επιδόματα: Σε εφαρμογή μπαίνει το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία από την Αττική. Στο πρόγραμμα εντάσσονται τα άτομα με αναπηρία από την Περιφέρεια Αττικής που υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση επιδόματος. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων ή των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ ή από προσωπικό υπολογιστή.
Η πιλοτική διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για άτομα με αναπηρία περιλαμβάνει:
∙Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης μέσω πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας. Αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή επιτροπή γιατρών του ΚΕΠΑ. Με την τελεσίδικη απόφαση της επιτροπής καταβάλλεται το επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου.
Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απονομή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων αναπτύσσεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) στο πρότυπο της πλατφόρμας με την οποία διανεμήθηκε το Κοινωνικό Μέρισμα 2017.
Στόχος είναι να απλουστευθεί η διαδικασία και να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων και απονομής του επιδόματος.
Η νέα πλατφόρμα θα είναι διασυνδεδεμένη με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά αρχεία του κράτους, έτσι ώστε να απαιτούνται τα ελάχιστα δυνατά δικαιολογητικά και να εξυπηρετείται ο πολίτης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αγροτική Εστία: Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2018. Για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνονται παροχές για το παιδί όπως:
∙Επιχορηγούμενα κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά αγροτών. Αυξημένη κατά 50%, (από 20 σε 30 ευρώ) επιχορήγηση για κάθε βιβλίο που θα προμηθευτούν τα παιδιά των αγροτών σε όλη την χώρα. Επιδότηση θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, για τις αγροτικές οικογένειες.
Ταυτοχρόνως συνεχίζονται και επεκτείνονται τα προγράμματα για τον κοινωνικό τουρισμό, βιβλία και θέατρα για τον αγροτικό πληθυσμό.

Διαβάστε τους σχετικούς πίνακες