Την αντεπίθεσή τους στον τομέα του Private Banking, της εξειδικευμένης υπηρεσίας διαχείρισης διαθεσίμων που απευθύνεται σε μεγάλα… πορτοφόλια, ετοιμάζουν οι τράπεζες ύστερα από 10 χρόνια συρρίκνωσής του. Από τη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου το 2010, που οδήγησε στην αύξηση του ρίσκου της χώρας σε απαγορευτικά επίπεδα, υπό τον κίνδυνο εξόδου από τη ζώνη του ευρώ και κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, μέχρι και σήμερα, το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς έχει μειωθεί πάνω από 50%.
Η κατάρρευση των αξιών μετοχών και ομολόγων, σε συνδυασμό με την «απόδραση» ολόκληρων χαρτοφυλακίων σε ξένες τράπεζες, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων των εγχώριων ομίλων κατά 10 δισ. ευρώ.

Το σοκ της κρίσης

Στα πρώτα χρόνια της κρίσης, προτεραιότητα για τους private πελάτες έγινε η προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων και όχι η μεγιστοποίηση των αποδόσεών τους. Οι επενδυτικοί σύμβουλοι των τραπεζών βρέθηκαν μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για τοποθετήσεις εκτός Ελλάδος, προς διασφάλιση καταθετών και επενδυτών από τις αναταράξεις. Αυτή είναι η δουλειά τους άλλωστε, η δημιουργία χαρτοφυλακίων με την κατάλληλη διασπορά κινδύνου.
Μετά την «περιπέτεια» του πρώτου εξαμήνου του 2015, που λίγο έλειψε να επιβεβαιώσει τους φόβους για επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα, η μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης και η επιτυχημένη σε γενικές γραμμές έως τώρα εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής σταθεροποίησε την κατάσταση.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, «οδεύοντας προς την έξοδο από τη βαθιά οικονομική κρίση, ο κλάδος των τραπεζών αναδιπλώνεται, επανεξετάζει τη στρατηγική σε διάφορους τομείς και κινείται πάλι δυναμικά σε δραστηριότητες που τα τελευταία χρόνια έμοιαζαν να είναι περιορισμένης στρατηγικής σημασίας».
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «πέραν της διαχείρισης των μεγάλων προβλημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες σχεδιάζουν, οργανώνουν και υλοποιούν πλάνα ανάπτυξης εργασιών σε τομείς με σοβαρές προοπτικές».

Διπλασιασμός αγοράς

Εκτιμούν δε ότι η τραπεζική ιδιωτών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, η οποία διαχειρίζεται σήμερα κεφάλαια 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, θα μπορούσε μέσα σε μία πενταετία να διπλασιάσει τα μεγέθη της στα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ. Για να συμβεί βέβαια αυτό, θέτουν ως αναγκαίες συνθήκες την επιβεβαίωση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και, το κυριότερο, την άρση των capital controls.
Οπως αναφέρει ο κ. Δήμος Αρχοντίδης, γενικός διευθυντής Global Markets & Wealth Management και επικεφαλής της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Ομίλου Eurobank, «οι ανάγκες των πελατών Private Banking καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης όχι μόνο δεν μειώθηκαν, όπως ίσως θεωρήθηκε από πολλούς, αλλά αντιθέτως αυξήθηκαν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανασφάλεια και η ανησυχία που κυριάρχησαν τα προηγούμενα χρόνια αύξησαν τις ανάγκες τους για πιο προσεκτική και πολύμορφη διαχείριση της περιουσίας τους, ώστε να αποφευχθούν ακόμη και τα πιο δυσάρεστα σενάρια».
Και προσθέτει ότι «αυτό δημιουργεί υποχρεώσεις για τους διαχειριστές, όμως αναδεικνύει και το μεγάλο πλεονέκτημα του Ομίλου μας, καθώς μπορούμε να προσφέρουμε κορυφαίες επενδυτικές επιλογές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο Λουξεμβούργο, στο Λονδίνο και στην Κύπρο».

Leader στην Ελλάδα

Σήμερα η Eurobank παραμένει η τράπεζα που διαθέτει το μεγαλύτερο Private Banking μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τόσο από πλευράς κερδοφορίας όσο και από πλευράς υπό διαχείριση κεφαλαίων, τα οποία φτάνουν σε επίπεδο Ομίλου στα 6 δισ. ευρώ.
Ο κ. Αρχοντίδης τονίζει ότι «με παράδοση άνω των 20 ετών στο Private Banking, που είναι μέρος του DNA της, η Eurobank παρέχει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και αποτελεί τη μόνη ελληνική τράπεζα που προσφέρει όλες τις παραπάνω υπηρεσίες από διαφορετικές τοποθεσίες (Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Λονδίνο και Κύπρο)».
Ενδεικτικά οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν: Discretionary Asset Management και Advisory, External Asset Management σε συνεργασία με τη UBS και δυνατότητα για Virtual Advisory & Account Consolidation Services, αλλά και εξειδικευμένες υπηρεσίες Wealth Planning, Succession Planning, Real Estate Management & Family Office Services.

«Ο συνδυασμός των υπηρεσιών μας, αλλά και η δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων από 3.000 αμοιβαίων κεφαλαίων όλων των κατηγοριών, σε συνεργασία με τους 15 καλύτερους ξένους οίκους, προσφέρουν στον πελάτη του Private Banking αυτό ακριβώς που χρειάζεται»
υπογραμμίζει το στέλεχος της Eurobank.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επενδυτής έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που του προσφέρουν ικανοποιητική διασπορά κινδύνου και δυνητικές αποδόσεις αναλογικά με το ρίσκο που αναλαμβάνει.

«Διαθέτουμε από τα πιο έμπειρα και ικανά στελέχη στον χώρο αυτόν, που εκτός από το υψηλού επιπέδου γνωστικό αντικείμενο γνωρίζουν και εξυπηρετούν τον κάθε πελάτη ξεχωριστά με βάση το προφίλ του. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο που επί 13 χρόνια η τράπεζά μας βραβεύεται ως «Best Private Bank in Greece» από τους διεθνείς εκδοτικούς οίκους και τα μεγάλα διεθνή οικονομικά έντυπα, όπως οι «Financial Times», «World Finance», «Global Finance & Euromoney» κ.ά.»
προσθέτει ο γενικός διευθυντής της Eurobank.

Τα σχέδια ανάπτυξης της Eurobank

Η Εurobank, έχοντας διασφαλίσει την παρουσία της σε πέντε αγορές του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων το Λουξεμβούργο, το Λονδίνο και η Κύπρος, έχει στρατηγικό στόχο να συνεχίσει να παρέχει κορυφαίες υπηρεσίες και επενδυτικές επιλογές σε πελάτες Private Banking σε χαρτοφυλάκια Διακριτικής Διαχείρισης, με σταθερά θετικές αποδόσεις, εξαιρετικούς δείκτες Συνολικής Απόδοσης/Ρίσκου και διαχρονικά χαμηλή μεταβλητότητα κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις επενδύσεις της στις κτιριακές της υποδομές. Το 2018 κλείνει σχεδόν ένας χρόνος από τη μετεγκατάσταση του καταστήματος του Λονδίνου σε νέα γραφεία στην περιοχή Mayfair. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί σημαντική επένδυση για την αναβάθμιση του βασικού τραπεζικού πληροφορικού συστήματος στο Λουξεμβούργο, σε συνεργασία με την Eurobank Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει στην αγορά κτιρίου γραφείων στο Λουξεμβούργο για την εγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της θυγατρικής τράπεζας που διατηρεί ο όμιλος εκεί.

Τέλος, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους εγκαινιάζεται νέο ιδιόκτητο διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας όπου θα στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία του Private Banking. Παράλληλα, υλοποιείται η επέκταση των χώρων Γραφείου Αντιπροσωπείας του Λουξεμβούργου στα υφιστάμενα γραφεία της τράπεζας στο Κεφαλάρι, ενώ προωθείται η δημιουργία νέων χώρων υποδοχής πελατών σε νέο κτίριο επίσης στα βόρεια προάστια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ