Δεκαεννέα φρούτα και 33 λαχανικά έβαλε στο μικροσκόπιό της η γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Générations Futures και το πόρισμα των ερευνών της είναι εξόχως ανησυχητικό: σχεδόν στο 70% των φρούτων και στο 41% των λαχανικών ευρείας κατανάλωσης ανιχνεύθηκαν ίχνη εξαιρετικά βλαπτικών για την υγεία εντομοκτόνων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 89% των σταφυλιών και το 88,5% των μανταρινιών που βρίσκει κανείς στο λιανικό εμπόριο (στη Γαλλία φυσικά, διότι εκεί διεξήχθη η έρευνα) έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σημειωτέον ότι η έρευνα διεξήχθη σε μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά.
Από τα λαχανικά τα πιο «μολυσμένα» από τα εντομοκτόνα είναι τα σέλερι (σε ποσοστό 84%). Επίσης στα χόρτα (καλλιεργημένα) και στα αντίδια ανιχνεύθηκαν εντομοκτόνα σε ποσοστό 74,5% και 73% αντιστοίχως. Στους αντίποδες, τα σπαράγγια και το καλαμπόκι (με ποσοστά 3% και 1,9% αντιστοίχως) εμφανίζονται ως τα λαχανικά με τα λιγότερα ίχνη εντομοκτόνων.
Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, εκτός από τα σταφύλια και τα μανταρίνια, ανιχνεύθηκαν εντομοκτόνα σε πάμπολλα δείγματα κερασιών (σε ποσοστό 87,7% για την ακρίβεια), αλλά και σε δείγματα δαμάσκηνων, κορόμηλων (34,8%), ακτινιδίων (27,1%) και αβοκάντο (23,1%) σε χαμηλότερα ποσοστά.
Η έρευνα της Générations Futures έδειξε επίσης ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν ίχνη εντομοκτόνων πολύ υψηλότερων από τα επιτρεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Περίπου στο 7% των δειγμάτων κερασιών που εξετάστηκαν εντοπίστηκαν υπερβάσεις σε ό,τι αφορά τις ποσότητες εντομοκτόνων που βρέθηκαν, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε σχεδόν στο 5% των εξωτικών φρούτων, όπως είναι το μάνγκο και η παπάγια, που εξετάστηκαν.

Πρωτοποριακή έρευνα

«Εν όψει της Αγροτικής Εκθεσης που ανοίγει τις πύλες της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, η Générations Futures καλεί την κυβέρνηση του Παρισιού να περιορίσει δραστικά τη χρήση εντομοκτόνων στις παραδοσιακές καλλιέργειες» σημειώνει η «Le Figaro». Για να μην κατηγορηθεί ότι μεροληπτεί, η ΜΚΟ ανέλυσε δείγματα και χρησιμοποίησε τις επίσημες μεθόδους και τα δεδομένα της Γενικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Απάτης.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, είναι η πρώτη φορά που διενεργήθηκαν συστηματικές έρευνες (αφορούν την περίοδο 2012-2016) πάνω σε επίσημα δεδομένα στοιχεία στη Γαλλία. «Είναι η πρώτη φορά που καθίσταται δυνατή η κατάταξη των μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται στη Γαλλία με βάση τη συχνότητα εντοπισμού υπολειμμάτων εντομοκτόνων και επίσης με βάση τα επίπεδα συγκέντρωσής τους στα τρόφιμα» σημειώνει η Générations Futures.

Σκοτώνουν ό,τι βρουν

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις βλάβες που προκαλεί στην υγεία των καταναλωτών η βρώση φρέσκων τροφίμων που έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι είναι ακόμη δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ πάντως σημειώνεται ότι «τα εντομοκτόνα εγκυμονούν τοξικούς κινδύνους και για ορισμένους οργανισμούς στους οποίους αυτά δεν στοχεύουν».

«Ειδικά στον άνθρωπο ακόμα και μικρές ποσότητες εντομοκτόνων μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα νευρολογικά ή συμπεριφοράς καθώς και την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, ενώ μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα γονιμότητας και να επηρεάσουν το ανθρώπινο σύστημα αναπαραγωγής» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση η Générations Futures, όπως και άλλοι ειδικοί, συνιστά στους καταναλωτές να πλένουν καλά και να ξεφλουδίζουν, όταν είναι αυτό δυνατό, τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα καταναλώσουν. Και να απαιτούν, ως πολίτες, από τις κυβερνήσεις τη λήψη μέτρων και κινήτρων για την προώθηση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας.

HeliosPlus