Οι πλειστηριαμοί έγιναν η αιτία για να ανέβουν οι τόνοι μεταξύ του έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όμως μεταδίδουν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οι γενικόλογες υποδείξεις του κ. Ντράγκι για το ζήτημα εκνεύρισαν τον κ. Τσακαλώτο που αντέδρασε έντονα, προς έκπληξη των υπολοίπων συμμετεχόντων.

Δεύτερη πηγή αναφέρει ότι αιτία για «καυγά» αποτέλεσε και τα σχόλια Ντράγκι σχετικά με την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου.

Στο μεταξύ διορία δύο εβδομάδων έδωσε στην Ελλάδα το Eurogroup, μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα δηλαδή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και το Ελληνικό προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τους οποίους θεωρείται και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.

Μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών με την Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

«Τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.