Ως εν δυνάμει ανταγωνιστές αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο τις γιγαντιαίες εταιρείες πώλησης αγαθών και υπηρεσιών μέσω Διαδικτύου, όπως είναι η αμερικανική Amazon και η κινεζική Alibaba.

«Η Amazon συνιστά απειλή για εμάς αν δεν συνεργαστούμε καλά με αυτήν. Αν δεν τα καταφέρουμε, είναι βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια η Amazon και άλλες ισχυρές επιχειρήσεις του κλάδου θα προσπαθήσουν να διεκπεραιώνουν μόνες τους τις παραγγελίες που έχουν σε κάθε γωνιά της γης» δήλωσε στο Bloomberg ο Σόρεν Σκου, διευθύνων σύμβουλος της δανέζικης ναυτιλιακής εταιρείας A.P. Moller Maersk.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, όπως είναι η FedEx Corp. και η UPS Inc., υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας δημοσιεύματος που έφερε την Amazon να αναζητεί τρόπους ώστε να παραδίδει περισσότερα δέματα στους πελάτες της κατ’ οίκον.

«Το ερώτημα που ανέκυψε για τον ναυτιλιακό κλάδο είναι εάν και σε ποιον βαθμό οι ιντερνετικές εταιρείες λιανικών πωλήσεων θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στη μεταφορά αποστολών που προορίζονται για τις αποθήκες της Amazon. Διότι προσώρας τη δουλειά αυτή διεκπεραιώνουν η Maersk και οι άλλες ναυτιλιακές»
σχολιάζει το Bloomberg.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ