Δικαστήριο του Βερολίνου απεφάνθη την περασμένη Δευτέρα ότι το Facebook προχώρησε σε παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων συνδρομητών του, καθώς η πλατφόρμα του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν διασφαλίζει κατά τον προσήκοντα τρόπο το περιεχόμενο των αναρτήσεων των χρηστών. Η διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας δέχεται ισχυρή κριτική στη Γερμανία.
Η κριτική εντοπίζεται κυρίως στις διαρροές δεδομένων προς τις διαφημιστικές εταιρείες προκειμένου να κάνουν οι διαφημιζόμενοι στοχευμένες κρούσεις σε καταναλωτές. Η Ομοσπονδία Γερμανικών Καταναλωτικών Οργανώσεων διαμαρτυρήθηκε επειδή «η αδυναμία του Facebook να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών του καταλήγει σε παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή».

Η προστασία των δεδομένων

Από το Facebook, το οποίο έχει σήμερα περισσότερους από 2 δισ. ενεργούς χρήστες σε όλον τον κόσμο, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αλλαγές που αφορούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες και την προστασία των δεδομένων των χρηστών από το 2015, όταν για πρώτη φορά διαπιστώθηκαν διαρροές προσωπικών στοιχείων.

Επιπλέον η εταιρεία σημείωσε ότι θα επικαιροποιήσει τα συστήματα προστασίας των συνδρομητών της προκειμένου να πληρούν τους νέους κανόνες που υιοθέτησε η ΕΕ και πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον προσεχή Ιούνιο.

Η προστασία θα καλύπτει και τις πληροφορίες που μοιραία αποκαλύπτουν οι χρήστες και των υπηρεσιών WhatsApp και Instagram –θα κρατούνται δηλαδή μυστικές οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες, όπως και οι λέξεις που πληκτρολογούν ως κωδικούς αναζήτησης.
Μια μείζων ανησυχία που διατύπωσαν οι γερμανικές οργανώσεις καταναλωτών αφορά την εφαρμογή του Facebook για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μια υπηρεσία που αποκαλύπτει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης της εφαρμογής. Οι οργανώσεις διαμαρτύρονται επίσης επειδή δεν είναι ασφαλείς οι μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση με τους λογαριασμούς, «κάτι που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί γρήγορα και εύκολα να βρει το προφίλ ενός χρήστη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ