Η επίτευξη του καλύτερου δυνατού τιμήματος και η προσπάθεια των συμβούλων να καταστούν οι δύο προσφορές που έχουν υποβληθεί για την εξαγορά των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων Νηρέα και Σελόντα συγκρίσιμες πάνε πίσω τον διαγωνισμό, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν ότι το deal κλείνει από μέρα σε μέρα.
Τα τελευταία 24ωρα οι δύο ενδιαφερόμενοι –Αmerra Capital Management και Diorasis International –συμπληρώνουν με νέα στοιχεία το Σχέδιο Σύμβασης Πώλησης (SPA) καθώς οι προσφορές τους δεν ήταν άμεσα συγκρίσιμες, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την επιλογή του προτιμητέου υποψηφίου από τους συμβούλους (Lazard, PwC, Alvarez & Marshal), αλλά και από τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Πειραιώς, Eurobank, Alpha, Eθνική –που είναι και οι πωλητές, αφού ελέγχουν αθροιστικά το 74,98% του Νηρέα και το 79,61% της Σελόντα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει ανακηρυχθεί ο νικητής του διαγωνισμού και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, εφόσον περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενδεχομένως να υπογραφεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, θεωρείται βέβαιο πως ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, παρά τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε, καθώς το αντικείμενο πώλησης δεν ήταν μία αλλά δύο εταιρείες και οι πωλητές –οι τέσσερις τράπεζες –είχαν διαφορετικά συμφέροντα, ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης των δανείων τους στις δύο επιχειρήσεις.

Επενδυτές

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ύστερα από καιρό έχουμε σε μεγάλο διαγωνισμό πάνω από μία προσφορά –και μάλιστα από στρατηγικούς επενδυτές του κλάδου και όχι από hedge funds. Η αμερικανική Αmerra Capital Management έχει εξαγοράσει στη χώρα μας την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα και η Diorasis International, η οποία υποστηρίζεται από ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια, έχει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας Υδατοκαλλιέργειες Γ&Π Μπιτσάκος. Eπίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως πλέον και οι δύο υποψήφιοι δεν κατεβαίνουν μόνοι τους, αλλά με ισχυρές συμμαχίες. Η Diorasis ήταν γνωστό ότι έχει συνάψει συμμαχία με το αγγλικό private equity fund της Charterhouse. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι και η Amerra έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία επενδυτικών κεφαλαίων.
Το τίμημα θα αντιπροσωπεύει την αξία των μετοχών (equity) μαζί με τα δάνεια (enterprise value). Ο καθαρός δανεισμός των δύο εταιρειών ανέρχεται στα 320 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον κεφάλαια


Οι τράπεζες έχουν βάλει τον πήχη ψηλά ώστε να μην υποχρεωθούν να διαγράψουν απαιτήσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μία από τις δύο προσφορές προέβλεπε κούρεμα δανείων, αλλά μάλλον, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων βελτιωτικών προσφορών, το σκέλος αυτό της προσφοράς έχει αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να ρίξουν επιπλέον κεφάλαια μετά την εξαγορά για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης, αφού οι εταιρείες δεν έχουν εξυγιανθεί πλήρως και εμφανίζουν προβληματικές ροές και ενδεχομένως το equity που θα προτείνουν να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των τραπεζών.
Ο κλάδος των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών τα τελευταία χρόνια έχει χάσει μερίδια αγοράς, αλλά παραμένει από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στη μεσογειακή ιχθυοπαραγωγή. Από 140.000 τόνους πριν από λίγα χρόνια η παραγωγή έχει υποχωρήσει στους 110.000-120.000 τόνους, ενώ η διεθνής αγορά έχει μεγαλώσει και από 250.000 τόνους έχει ξεπεράσει τους 300.000 τόνους. Ετσι ήταν αναμενόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους δύο leaders του χώρου, που μαζί ελέγχουν το 55% της εγχώριας παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι.

Υψηλή ζήτηση

Τα προϊόντα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας κυριαρχούν στη Μεσόγειο, ενώ οι έρευνες που δείχνουν ότι η μόλυνση των θαλασσών θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τα «άγρια» ψάρια εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη ζήτηση για τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων.
Στο 9μηνο του 2017 οι πωλήσεις του ομίλου Νηρέα ανήλθαν στα 159,1 εκατ. ευρώ (+6,8%), ενώ το λειτουργικό EBITDA διαμορφώθηκε σε 19 εκατ. ευρώ (+21,7%). Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (net debt) στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθε στα 156,9 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Σελόντα το αντίστοιχο διάστημα εμφάνισε κύκλο εργασιών 134,1 εκατ. ευρώ (έναντι 127,4 εκατ.), ενώ το λειτουργικό ΕBITDA διπλασιάστηκε σε σχέση με αυτό της αντίστοιχης περιόδου 2016. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός (net debt) μετά την αποτίμηση στην εύλογη αξία ανήλθε στα 155,8 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ