Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της ΕλλάδοςΓιάννη Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

Στο γεύμα εργασίας προς τον κεντρικό τραπεζίτη, που παρέθεσε η ΕΕΤ στα γραφεία της, παραβρέθηκαν ο πρόεδρός της κ.Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υποδιοικητές, κ.κ. Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, και διευθυντικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ, και η Γενική Γραμματέας αυτής, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν κυρίως στην πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά και στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την ΕΕΤ, οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους υποδιοικητές, και τα στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε γενική αναφορά τόσο στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, όσο και στο καθεστώς χρηματοδότησης του εγχώριου κλάδου από την ΕΚΤ, το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με τη φυσιογνωμία της εξόδου από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η συζήτηση για stress tests

Ο κεντρικός τραπεζίτης, έχοντας γνώση των τεχνικών λεπτομερειών των stress tests, είναι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τη σχετική δοκιμασία.

Ωστόσο, το συμπέρασμα από την κουβέντα που έγινε είναι ότι παρά τις θετικές ενδείξεις, βάση των δεδομένων που είναι σήμερα γνωστά, είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το αποτέλεσμα των ασκήσεων.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε στις τραπεζικές διοικήσεις την ανάγκη για επιτάχυνση του έργου της αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων, όχι μόνο για να πιαστούν, αλλά και να υπερκαλυφθούν οι στόχοι που έχουν καθοριστεί από κοινού με την ΕΚΤ.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες σημείωσαν τις ανησυχίες τους για τις καθυστερήσεις στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίες έχουν πάει πίσω κατά ένα τρίμηνο το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί.

Σε άλλο σημείο της κουβέντας, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης της χώρας από το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να προστατευτεί ο τραπεζικός κλάδος και η ελληνική οικονομία σε περίπτωση νέων αναταράξεων στις αγορές και να γίνει πιο ομαλά η επανασύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι οι τραπεζίτες που έχουν ασπαστεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και τάσσονται δημοσίως ή μέσω διαρροών υπέρ της καθαρής εξόδου του Δημοσίου στις αγορές, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση.

«Ήλθε πια η ώρα να σταθούμε ξανά στα πόδια μας, χωρίς δεκανίκια. Πρέπει να το επιχειρήσουμε και να εκπέμψουμε σήμα κανονικότητας στους επενδυτές», έλεγε προ ημερών διευθύνων σύμβουλος συστημικού ομίλου, μιλώντας στο Βήμα. Ωστόσο, στο γεύμα δεν υπήρξε κάποια σχετική τοποθέτηση τραπεζικού στελέχους.

Βέβαια, η καθαρή έξοδος συνεπάγεται άρση του waiver και αποκλεισμό των ελληνικών κρατικών τίτλων από τη λίστα των ενεχύρων που κάνει αποδεκτά η ΕΚΤ για την παροχή φθηνού δανεισμού στις τράπεζες, με δεδομένο πως θεωρείται απίθανο έως το Σεπτέμβριο η πιστοληπτική αξιολόγησή τους να έχει επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, ορισμένοι τραπεζίτες πιστεύουν ότι ο δανεισμός των εγχώριων ομίλων από την ΕΚΤ, που κυμαίνεται στα επίπεδα των 4 – 5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε εύκολα να αντικατασταθεί, με την κατάθεση στις εμπορικές τράπεζες από το Δημόσιο ρευστών διαθεσίμων που βρίσκονται σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την άλλη βέβαια, το waiver αποτελεί διαβατήριο και για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο QE, το οποίο θα προσφέρει δυνατότητες άντλησης ρευστότητας μέσω πράξεων αναχρηματοδότησης, ενδεχομένως έως και το 2021.

Πρόκειται για μία σημαντική παράμετρο, την οποία ο κ. Στουρνάρας θεωρεί πολύ σημαντική στην προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη χώρα και για στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω του τραπεζικού συστήματος.