Σημειώνοντας άνοδο, περισσότερο από 17% η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,1%, την ώρα που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη με απόδοση στο 3,5%.
Οι ζημίες που καταγράφουν οι ξένοι επενδυτές (οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν όταν οι αποδόσεις τους ανεβαίνουν), καθώς το 81% της έκδοσης αγοράστηκε funds που έχουν έδρα εκτός Ελλάδας με το 43,7% να προέρχεται από Βρετανία και Ιρλανδία, το 12,5% από τις ΗΠΑ και το 11,7% από την υπόλοιπη Ευρώπη δεν αποτελεί καλή εξέλιξη για την προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει μέσω μίας «καθαρής» εξόδου πλήρη πρόσβαση στις αγορές με το τέλος του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο. Από την άλλη πλευρά το γεγονός ότι το 31,5% των επενδυτών που αγόρασαν το ομόλογο αφορούσε σε hedge funds ίσως και να δικαιολογεί τις διακυμάνσεις του νέου τίτλου.
Να σημειωθεί ότι ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου που διαμορφώθηκε στο 4,442% έχοντας απομακρυνθεί από τα χαμηλά 12ετίας που είχε κινηθεί για μεγάλο διάστημα, καθώς το τελευταίο 15νθήμερο η απόδοσή αυξήθηκε κατά περισσότερο από 23%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 3,83%, ενώ πριν λίγο καιρό κινούνταν στο 2,6%.
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, τα κρατικά ομόλογα των χωρών του νότου της Ευρώπης συγκέντρωσαν το ενδιαφέρων των επενδυτών, ενόψει εκτιμήσεων για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας υποχωρούσαν 2-4 μονάδες βάσης, με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να αναμένεται στο 2,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.


Η απόδοση του ιταλικού ομολόγου υποχωρούσε 3,5 μονάδες βάσης στο 2,04%, με την διαφορά απόδοσής του έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να συρρικνώνεται στις 131 μονάδες βάσης. Πτώση 3 έως 5 μονάδων βάσης σημείωναν το ισπανικό και το πορτογαλικό 10ετές ομόλογο, στο 1,49% και στο 1,93%, αντίστοιχα.