Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας κάλπασε η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση την χρονιά που πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat, το ΑΕΠ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,5% το 2017.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης που καταγράφεται από το 2007, όταν το ΑΕΠ των «28» είχε αυξηθεί κατά 2,7%.

Στη ζώνη του ευρώ η ανάπτυξη πέτυχε επίσης ρεκόρ δεκαετίας. Το ΑΕΠ των «19» αυξήθηκε πέρυσι κατά 2,5%, το υψηλότερο ποσοστό μετά το 3% που είχε καταγραφεί το 2007, την τελευταία χρονιά δηλαδή προτού ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που στην Ευρώπη έλαβε γρήγορα τη μορφή (και) κρίσης χρέους.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2017, το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου δηλαδή, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το ίδιο ποσοστό (0,6%) αυξήθηκε σε τριμηνιαία βάση και το ΑΕΠ της μεγαλύτερης και ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης, της γερμανικής.

Στη Γαλλία το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η ανάπτυξη ήταν επίσης 0,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ στην Ισπανία κατεγράφη κατά τι ισχυρότερη, στο 0,7%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη που είχε δημοσιοποιήσει η Eurostat στα τέλη Ιανουαρίου.