Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 άφησε βαθιά τα σημάδια της στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Και η επελθούσα βλάβη έχει ποιοτικά και όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό δείχνει έρευνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποαπασχόληση στην ευρωζώνη. Για τους Ευρωπαίους δηλαδή που εργάζονται λιγότερες ώρες εβδομαδιαίως, όχι επειδή εκείνοι επέλεξαν τη μερική απασχόληση, αλλά επειδή δεν μπορούν να βρουν σταθερή θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Οι υποαπασχολούμενοι δεν καταγράφονται, βεβαίως, ως άνεργοι. Γι’ αυτό και αν συγκρίνει κανείς τους δείκτες της ευρωπαϊκής ανεργίας και της αύξησης του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία, θα διαπιστώσει ότι οι δύο καμπύλες ακολουθούν αντίθετες πορείες. Οταν βυθίζεται η οικονομία στην ύφεση, η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη, έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση. Οταν ανακάμπτει το ΑΕΠ, οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων βελτιώνονται, η εμπιστοσύνη στο μέλλον σιγά-σιγά αποκαθίσταται, συν τω χρόνω αρχίζουν οι προσλήψεις και ο δείκτης της ανεργίας πέφτει.
Η κομβική διαπίστωση στην έρευνα της Κομισιόν, ωστόσο, είναι ότι κατά κανόνα οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δεν είναι ανάλογης ποιότητας με εκείνες που χάθηκαν στην κρίση. Ισως επειδή η κρίση επιτάχυνε τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας προς την κατεύθυνση της ευέλικτης απασχόλησης.

Η εξαίρεση

Στον κανόνα αυτόν, ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Μία μάλιστα εξ αυτών, κραυγαλέα! Πρόκειται για τη γερμανική εξαίρεση. Διότι, όπως φαίνεται γλαφυρά στο γράφημα, μόνο στη Γερμανία το ποσοστό των εργαζομένων από ανάγκη σε θέση μερικής απασχόλησης –διότι δεν μπορούν να βρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης –μειώθηκε στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας από το 6,5% στο 3,5% περίπου.
Σημαντικές εξελίξεις στη γερμανική αγορά εργασίας προοιωνίζεται η συμφωνία μεταξύ εργοδοσίας και του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας IG Metall στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης –πρόκειται για συμφωνία-πιλότο όχι μόνο για τον δευτερογενή τομέα, αλλά και για τον κλάδο των υπηρεσιών στη χώρα –για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών κατά 4,3% (η χώρα έχει πληθωρισμό 1,6%) και για προαιρετική μείωση του ωραρίου εργασίας από τις 35 στις 28 ώρες για περίοδο δύο ετών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να φροντίσουν τα παιδιά ή τους ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς τους.

Τρίτη η Ελλάδα

Σταθερό στο 2% παρέμεινε το ποσοστό των υποαπασχολουμένων στη Μάλτα, ενώ αίσθηση προκαλεί η μικρή αύξηση που σημείωσε τη δεκαετία 2008-2017 στη Γαλλία, όπου όμως παραμένει πολύ υψηλό (6,8%). Τεράστια εκτίναξη τα χρόνια της κρίσης σημείωσε το ποσοστό των υποαπασχολουμένων στην Κύπρο (από το 2% στο 9,3% περίπου).
Σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό στην Ισπανία με τα χρόνια προβλήματα στην αγορά εργασίας, ενώ στην Ελλάδα (με τα ανάλογα προβλήματα) το ποσοστό σχεδόν… τετραπλασιάστηκε, εκτινασσόμενο από το 2,1% στο 7,5%. Η χώρα μας καταλαμβάνει τη διόλου τιμητική τρίτη θέση στον πίνακα της Eurostat με τους υποαπασχολούμενους της

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ