Κάνει πίσω το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθειά του να πείσει την τρόικα να φέρει ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών μισθωτών –συνταξιούχων σε ως 120 δόσεις, όπως ισχύει για επαγγελματίες, αγρότες, εμπόρους.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», το μήνυμα που στέλνει η τρόικα προς πάσα κατεύθυνση είναι να μην υπάρξει καμία νέα ρύθμιση για οφειλές πολιτών σε Εφορία και Ταμεία. Ωστόσο δεν αποκλείεται προεκλογικά –όποτε και αν συμβεί αυτό –ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος να ανακοινώσει ότι θα έρθει τελικά μια ρύθμιση αν όχι των 100 ή των 120 δόσεων, τουλάχιστον 36 ή 48 δόσεων.
Το σκεπτικό των δανειστών να μπει φρένο στη φιλολογία για νέα ρύθμιση –το οποίο φαίνεται να ενστερνίζεται πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών –έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά ελπίζοντας ή αναμένοντας πως θα υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών παγώνουν τις τρέχουσες πληρωμές και οδηγούν σε διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αδυναμία

Ωστόσο αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι δανειστές, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι με τους φόρους και τις πάσης φύσεως επιβαρύνσεις που πλήττουν τα νοικοκυριά εκ των πραγμάτων υπάρχει αδυναμία πληρωμής των φόρων και άρα, αν δεν δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης των φόρων σε δόσεις που να ξεπερνούν σε αριθμό τουλάχιστον τις 36, δεν πρόκειται να πληρωθούν αυτοί οι φόροι ποτέ.
Τα στοιχεία από την καταγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αποκαλυπτικά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη για να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά και να μην κινδυνεύσουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη 4.068.000 πολιτών και επιχειρήσεων «έσπασαν» κάθε ρεκόρ, αφού ανήλθαν σε 101,9 δισ. ευρώ. Για να περιοριστεί αυτό το ποσό, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε κάθε εργάσιμη ημέρα του τελευταία μήνα του προηγούμενου έτους 778 κατασχέσεις. Σε 1.050.007 φορολογουμένους έχει γίνει δέσμευση και κατάσχεση λογαριασμού, ενώ 1.783.858 πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Και το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί να μη δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τους φόρους τους σε περισσότερες από 12 δόσεις.
Μόνο μέσα στο 2017 έμειναν απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα 12,7 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους 1,3 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν 14.781 κατασχέσεις. Μάλιστα, συνολικά μέσα στο 2017 από πληρωμές και κατασχέσεις εισπράχθηκαν 5,07 δισ. ευρώ.

Οι υποχρεώσεις

Αξίζει να τονιστεί ότι όσοι επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις (12,24 ή ως 120) θα πρέπει να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, δηλαδή να υποβάλλουν στην ώρα τους τις δηλώσεις και να πληρώνουν τους φόρους για να μη βρεθούν αυτομάτως εκτός ρύθμισης και αναβιώσουν κατασχέσεις και διώξεις. Βασικό «όπλο» για τους φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη για να μην απλώσει η Εφορία το «χέρι» της στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά ως 1.250 ευρώ μηνιαίως. Τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι συνδικαιούχοι.

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για 12 ή 24 δόσεις

Από τον υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου τουςοι φορολογούμενοι έχουντη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων τόσο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όσο και οφειλές προς την Εφορία που δεν έχουν γίνει ακόμη ληξιπρόθεσμες. Μέσω του Taxisnet υποβάλλονται οι αιτήσεις-υπεύθυνες δηλώσεις και ρυθμίζονται σε ως και 12 μηνιαίες δόσεις οι τακτικές φορολογικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) και σε ως 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλές τους από έκτακτες αιτίες (π.χ. από φόρους κληρονομιάς). Οι δόσεις δεν είναι άτοκες αλλά επιβαρύνονται με τόκο 5% τον χρόνο.

Οποιος διαθέτει πιστωτική κάρτα μπορεί να πληρώσει τον φόρο, τον ΦΠΑ ή τον ΕΝΦΙΑ σε ως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σύντομα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν τους φόρους τους με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα μέσω του Taxisnet.

Οσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων (περίπου 300.000) θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις που «τρέχουν». Για να μη βρεθούν εκτός ρύθμισης και επανέλθουν κατασχέσεις και διώξεις, θα πρέπει να πληρώνουν ή να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις τις τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές τους.

Πληρωμή απευθείας μέσω Taxis

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει ειδική εφαρμογή με την οποία θα μπορούν να πληρωθούν φόροι με κάρτες απευθείας από ηλεκτρονική εφαρμογή Taxisnet. Συναλλαγές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω Taxis δεν επιβαρύνονται με τραπεζική προμήθεια. Ωστόσο απευθείας πληρωμή μέσω Taxis δεν δίνει τη δυνατότητα πληρωμής με άτοκες δόσεις. Πάντως με εξόφληση οφειλών μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ θα μπορεί ο φορολογούμενος να λάβει άμεσα φορολογική ενημερότητα, διότι όσοι πληρώνουν μέσω τραπεζών φαίνεται για αρκετές ημέρες ότι δεν έχουν εξοφλήσει τους φόρους τους και μάλιστα ότι έχουν επιβαρυνθεί και με προσαυξήσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ