Δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα πρέπει να υποβάλλουν εφεξής οι ρώσοι ολιγάρχες που έχουν καταφύγει στη Βρετανία και είναι ύποπτοι για διαφθορά, καθώς βάσει της νέας νομοθεσίας θα πρέπει να δικαιολογούν τον τρυφηλό βίο που διάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας στους «Times» ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μέι, Μπεν Γουόλας, εξήγησε ότι η ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, διευκρινίζοντας ότι οι βρετανικές Αρχές θα μπορούν πλέον να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 50.000 στερλινών (56.450 ευρώ) σε περίπτωση που οι κάτοχοί τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κτήση τους.
«Οι πλούσιοι αλλοδαποί εγκληματίες θα αισθανθούν πλέον την ισχύ της κυβέρνησης» δήλωσε ο Γουόλας. «Θα έρθουμε εμείς σε εσάς για να ακολουθήσουμε την πορεία που είχαν τα περιουσιακά σας στοιχεία και για να δυσκολέψουμε το περιβάλλον ευμάρειας στο οποίο ζείτε» πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.
Σύμφωνα με το BBC, εκτιμάται ότι περί τα 90 δισ. στερλίνες (πάνω από 100 δισ. ευρώ), προϊόντα εγκλήματος που εισάγονται, ξεπλένονται κάθε χρόνο στη Βρετανία. Στις 31 του περασμένου Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία «Unexplained Wealth Orders» που επιτρέπει στις βρετανικές Αρχές να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων) την απόκτηση των οποίων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Οργανωμένο έγκλημα

Δεκάδες στόχοι έχουν ήδη ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με τους «Times». Πρόκειται για πολίτες για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα και οι οποίοι «μέχρι τώρα απολάμβαναν μια οιονεί ασυλία» όπως είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών. Ο Γουόλας αναφέρθηκε στην υπόθεση Laundromat, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε, αφορούσε το ξέπλυμα μετρητών που έφθαναν στη Βρετανία από τη Ρωσία μέσω δυτικών τραπεζών.
«Πίσω από τη λάμψη ορισμένων προσώπων υπάρχει μεγάλη βρωμιά. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το διεθνοποιημένο οργανωμένο έγκλημα και οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτό ζουν και πλουτίζουν απολαμβάνοντας μια εξοργιστική ατιμωρησία. Αυτή η κατάσταση πρέπει να τερματιστεί. Αυτή είναι η βούληση της σημερινής κυβέρνησης» τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της επιθεώρησης «Global Wealth Migration Review», πολλοί ευκατάστατοι ξένοι πολίτες άφησαν το 2017 τη Βρετανία λόγω της προοπτικής να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση την άνοιξη του 2019. Οι μεγιστάνες από τη Ρωσία είναι οι μόνοι που εξακολουθούν να εισρέουν στη Βρετανία, αποκαλύπτει η επιθεώρηση.

Ομαδική φυγή

Σημειωτέον ότι η Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε χώρα… παραγωγής δισεκατομμυριούχων. Σε λιγότερο από 30 χρόνια από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία συναντά κανείς τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δισεκατομμυριούχοι, οι λεγόμενοι ολιγάρχες, κατέχουν το 24% του συνολικού πλούτου στη χώρα.
Τις ανισότητες στη Ρωσία όξυνε η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές την περίοδο από τα μέσα του 2014 έως τα μέσα του 2016, που συνοδεύθηκε από την κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου. Σημειωτέον ότι το 66% της αξίας των ρωσικών εξαγωγών αντιστοιχεί στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης, το 50% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας προέρχεται από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία, την περίοδο εκείνη ο αριθμός των Ρώσων που εξασφάλιζαν επενδυτική βίζα στη Βρετανία αυξανόταν με ρυθμό περίπου 70% ετησίως.

HeliosPlus