Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μια «κανονική χώρα»

Το μήνυμα ότι μετά το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα πρέπει να γίνει και πάλι μία «κανονική χώρα» με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις έστειλε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απάντησε ότι σήμερα επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι «σταθερή», όπως δείχνουν και οι προβλέψεις για το 2018 και το 2019 (2,5% και για τις δύο χρονιές).

«Η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι πολύ σημαντική και εκεί θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Αυτή η επιτυχία είναι πραγματική και σε αυτήν τη βάση θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η προσωπική θέση του ήταν πάντα πως η Ελλάδα ανήκει στην «καρδιά» της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

«Επιπλέον, πιστεύω ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία «κανονική χώρα» με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις» επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και 2019

Ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ θα καταγράψει η Ελλάδα το 2018, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Για πέρυσι ο ρυθμός προσγειώθηκε στο 1,6% ενώ και για το 2019 φαίνεται να διατηρείται το ποσοστό του 2,5%

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει περαιτέρω στήριξη της απασχόλησης. Τονίζει δε ότι η διαρκής δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ζωτικής σημασίας για την επέκταση της οικονομίας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017 (τριμηνιαία μέτρηση) και αυτό αντιστοιχεί σε άνοδο του ΑΕΠ 1,1% σε ετήσια βάση τα τρία πρώτα τρίμηνα. Είναι δε η πρώτη χρονιά που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχή τρίμηνα.

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμοί ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ ξεπέρασαν τις περυσινές προβλέψεις.

Τόσο η ζώνη του ευρώ όσο και οι οικονομίες της ΕΕ εκτιμάται ότι κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2017, τον υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτές οι θετικές επιδόσεις αναμένεται να συνεχιστούν το 2018 και το 2019, με ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% και 2,0 %, αντίστοιχα, στη ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής:

«Η ευρωπαϊκή οικονομία ξεπέρασε τις προσδοκίες και η ισχυρή ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχιστεί το επόμενο έτος. Θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης θα γίνουν αισθητά απ΄όλους τους Ευρωπαίους, καθώς και να αξιοποιήσουμε αυτή τη συγκυρία για να καταστήσουμε τις οικονομίες μας πιο ανθεκτικές και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή οικονομία μπήκε στο 2018 με εξαιρετική υγεία. Η ζώνη του ευρώ γνωρίζει ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε να δούμε από την εμφάνιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η ανεργία και τα ελλείμματα συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία και οι επενδύσεις αρχίζουν επιτέλους να αυξάνονται ουσιαστικά. Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο ισόρροπη απ΄ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία και μπορεί να είναι και πιο βιώσιμη, με την προϋπόθεση να συνεχίσουμε εφαρμόζουμε έξυπνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές. Το παράθυρο ευκαιρίας για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα παραμείνει ανοικτό για πάντα: τώρα είναι η στιγμή να λάβουμε τις αναγκαίες φιλόδοξες αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.»