Αφού πέρασε από σαράντα… κύματα η αναζήτηση πιστοποιημένων εκτιμητών για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών τελικά στέφτηκε από «επιτυχία» και τώρα αναμένονται οι εισηγήσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον διορισμό εκτιμητών ακινήτων και τη διατύπωση εισηγήσεων για το νέο ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το περιθώριο των 20 ημερολογιακών ημερών για τη διατύπωση εισηγήσεων, γεγονός το οποίο σημαίνει πως έως τις 28 Φεβρουαρίου ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, οι εισηγήσεις θα βρίσκονται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο 35% δύο εκτιμητές.

Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα πρέπει να παραθέσουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.

Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.

Στη συνέχεια, αρχές Μαρτίου, τον λόγο θα έχει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για την έκδοση των νέων τιμών, αφού νωρίτερα γίνει σύγκριση των εισηγήσεων με τις τρέχουσες τιμές και τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η χρήση αλγορίθμου για τον προσδιορισμό των νέων τιμών ζώνης κρίθηκε στην πράξη αδύνατο να εφαρμοστεί, περιορίζοντας τη δυνατότητα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικά αγοραίων.

Μόλις η Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εκδώσει τις νέες τιμές, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να τρέχει διαφορετικά σενάρια προσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητος ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.