Πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων θα έχει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 8 και 9 Φεβρουαρίου. Εκτός του επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις, στην Αθήνα θα βρεθεί και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

Μοσκοβισί και Κοστέλο θα συζητήσουν με το οικονομικό επιτελείο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ -συνοδεύει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης- αλλά και τα επόμενα βήματα, με σημαντικότερο όλων την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Γάλλος επίτροπος θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές για τη μετα-μνημονιακή περίοδο, τα προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει από την τρίτη αξιολόγηση που πρέπει και αυτά να κλείσουν.

Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα των θεσμών προβλέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις για το χρέος έως το Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

Στις 8 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση του με τον ρυθμό ανάπτυξης. H σύνοδος του EWG, η οποία θα γίνει παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, είναι κομβικής σημασίας, καθώς σε αυτή θα γίνει η αποτίμηση των υπολοίπων από τα 110 προαπαιτούμενα με εστίαση στην ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών ανά την ελληνική επικράτεια.

Σημειώνεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε ειδική εκδήλωση του Economist που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, με θέμα η «επόμενη ημέρα στην ελληνική οικονομία» , όπου συμμετέχει και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά, o Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί:

Πέμπτη

-Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 9:30 και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15:00.

-Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 16:15, στο υπουργείο Οικονομικών

-Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά

-Με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα καθώς και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

Παρασκευή

-Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη

-Με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

-Στις 09.15 θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

* Την Πέμπτη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και κεντρική ομιλία στο «The World in 2018 Gala Dinner» του The Economist (ώρα 19:30). Την Παρασκευή, ο Επίτροπος θα πραγματοποιήσει ομιλία σε φόρουμ με θέμα «Grece: les chemins de l’espoir – Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας» (ώρα 11:00).