Τρεις αμερικανοί μεγιστάνες των επιχειρήσεων ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καλύψουν το κοινωνικό κενό που δημιουργεί στις ΗΠΑ η διακυβέρνηση Τραμπ. Ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Τζέιμι Ντάιμον αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα, ανεξάρτητη εταιρεία, η οποία θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας που θα καλύπτει τους ανασφάλιστους που θα δημιουργήσει η κατάργηση του Obamacare από τον Ντόναλντ Τραμπ –κίνηση που εκτιμάται ότι θα εκτινάξει στα ύψη το ασφαλιστικό κόστος στις ΗΠΑ.

Σε βαθιά κρίση

Η μη κερδοσκοπική ασφαλιστική εταιρεία θα εστιάσει την προσοχή της αρχικά στις νέες τεχνολογίες και θα έχει ως στόχο να βοηθήσει τους αμερικανούς εργαζομένους και τις οικογένειές τους να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία του αμερικανικού Συστήματος Υγείας, που βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Μείζον κοινωνικό θέμα σήμερα στις ΗΠΑ είναι η εκτόξευση του κόστους των φαρμάκων, ενώ είναι γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος με την αρωγή σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια κατάργησης του νόμου για την Προσιτή Ιατρική Φροντίδα, που αποδίδεται με το όνομα του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Σημειωτέον ότι και οι τρεις «κροίσοι» δραστηριοποιούνται σε τομείς αλληλοσυμπληρούμενους για την επίτευξη του σκοπού αυτού, για τη διάσωση δηλαδή του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ. Διότι στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway, της επενδυτικής εταιρείας του Γουόρεν Μπάφετ, βρίσκεται μεταξύ άλλων και η ασφαλιστική εταιρεία Geico, ενώ ο Μπέζος διοικεί τη γιγαντιαία εταιρεία ιντερνετικών πωλήσεων Amazon και ο Ντάιμον είναι διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας σε ενεργητικό –μόλις την περασμένη Τετάρτη ανανέωσε για μια πενταετία τη θητεία του.

«Στην αρχή η πρωτοβουλία θα αγγίξει 960.000 πολίτες. Εν δυνάμει, όμως, αφορά όλους τους Αμερικανούς»
δήλωσε ο Ντέιμον. «Το Σύστημα Υγείας είναι περίπλοκο, αλλά μπαίνουμε σ’ αυτή την περιπέτεια έχοντας συνείδηση του βαθμού της δυσκολίας που θα συναντήσουμε» υπογράμμισε ο Τζεφ Μπέζος. «Η διαρκής αύξηση του κόστους που επιβαρύνει τους πολίτες προκειμένου να έχουν μια αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ένα σαράκι που κατατρώει την αμερικανική οικονομία» τόνισε ο Μπάφετ.

Ποιότητα ζωής

Αν και διανύει το 88ο έτος του βίου του, ο δισεκατομμυριούχος Μπάφετ δεν είναι μόνο ο de facto διορατικότερος και πιο επιτυχημένος αμερικανός επενδυτής. Διαθέτει και μια ιδιαίτερη αίσθηση περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Για παράδειγμα, έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά της μείωσης των φόρων των πλουσίων και των επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί έγκλημα καθοσιώσεως για την αμερικανική ελίτ που τον θεωρεί μιαρότερο από προδότη.
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η ακρίβεια της ιατρικής φροντίδας είναι κάτι το αναπόφευκτο. Τα δικά μας χρήματα θα στηρίξουν τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας για να μειωθεί συν τω χρόνω το κόστος της περίθαλψης και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των αρρώστων» εξήγησε ο «Σοφός της Ομάχα». Το κόστος της υγείας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 4,3% το 2016 και ανέρχεται σε 3,3 τρισ. δολ. ετησίως –10.500 δολ. για κάθε κάτοικο των ΗΠΑ.
Αλέξανδρος Καψύλης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ