Αλλη μία μεγάλη επένδυση στο λεκανοπέδιο Αττικής που ως τώρα πήγαινε με τον… αραμπά επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο λόγος για τη δημιουργία εμπορικού, επιχειρηματικού και πολιτιστικού πάρκου στο Κτήμα Καμπά, στην Παλλήνη Αττικής, από την εισηγμένη εταιρεία Reds, θυγατρική κατά 55% του ομίλου Ελλάκτωρ.
Η επένδυση, πιο γνωστή ως Cambas Project, έχει σχεδιαστεί εδώ και 10 χρόνια, αλλά γραφειοκρατικά εμπόδια, διαμάχες με την τοπική κοινότητα κ.ά. είχαν οδηγήσει το έργο σε τέλμα. Υστερα όμως από τη διευθέτηση των διαφορών με τον Δήμο Παλλήνης ήρθε και η ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της μελέτης που υπέβαλε η Reds για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων εντός του κτήματος Καμπά, όπως το εργοστάσιο και το οινοποιείο.

«Είναι μια καλή εξέλιξη, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»
αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, επισημαίνοντας ότι εκκρεμούν και άλλες εγκρίσεις ώσπου να εξασφαλιστούν οι οικοδομικές άδειες, όπως π.χ. η έγκριση πολεοδομικών μελετών.
Η επένδυση, η οποία θα αγγίξει τα 220 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε επιφάνεια 315 στρεμμάτων, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά. Από τα 315 στρέμματα, αποδίδεται το 50% της έκτασης στον Δήμο Παλλήνης για την κατασκευή και εκμετάλλευση δημόσιων χώρων.
Σήμα κατατεθέν του έργου θα είναι η κεντρική πλατεία με το εργοστάσιο. Η δομήσιμη επιφάνεια θα είναι 85.000 τ.μ. Για χρήσεις εμπορίου και αναψυχής θα διατεθούν 45.000 τ.μ., για γραφεία 30.000 τ.μ., και άλλα περίπου 10.000 τ.μ. για υπηρεσίες και πολιτιστικές χρήσεις.
Η Reds αυτή την περίοδο προχωρεί στη δεύτερη φάση επέκτασης του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα με την κατασκευή συγκροτήματος κτιρίων επιφανείας 15.500 τ.μ. Ηδη βρίσκεται υπό κατασκευή νέο κτίριο επιφανείας περίπου 800 τ.μ., ώστε να καλυφθούν υπάρχουσες ανάγκες καταστημάτων και χώρων εστίασης. Οπως επισημαίνουν τα στελέχη της εταιρείας, το ποσοστό κάλυψης των επιφανειών εμπορικής μίσθωσης του Smart Park ανέρχεται στο 100%.

Ξεκινά η κατασκευή του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα

Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, αυτή της Enel Green Power Hellas, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 167 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας, ξεκίνησε να υλοποιείται.
Η θυγατρική του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ξεπέρασε και το τελευταίο διοικητικό εμπόδιο ανάμεσα σε άλλα 40 γραφειοκρατικά που είχε να υπερπηδήσει την τελευταία 12ετία από τότε που έλαβε την απόφαση να κάνει το συγκεκριμένο έργο στο Κάβο Ντόρο. Ηταν η προσφυγή που έκαναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας και κάτοικοι της περιοχής κατά της άδειας εγκατάστασης και της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του έργου.

Το ΣτΕ τον περασμένο μήνα απέρριψε την προσφυγή και έτσι οι εργασίες κατασκευής του συμπλέγματος των οκτώ αιολικών σταθμών ξεκίνησαν. Η επένδυση της Enel έχει αφετηρία το 2005. Χρειάστηκε να περάσει από 40 αδειοδοτικές διαδικασίες σε διάστημα 12 ετών ώστε να ξεκινήσει.

Οταν το αιολικό πάρκο λειτουργήσει, η ποσότητα ρεύματος που θα παράγει θα αντιστοιχεί στην ηλεκτροδότηση129.000 νοικοκυριώνκαι στον περιορισμό κατά 433.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Το έργο συνοδεύεται και με την κατασκευή υποβρύχιου καλωδίου 150 kV, το οποίο θα συνδέεται με τον Υποσταθμό της Παλλήνης. Σημαντική ενίσχυση θα έχουν και οι εμπλεκόμενοι δήμοι στο έργο. Βάσει της νομοθεσίας οι δήμοι που εντός των ορίων τους λειτουργούν αιολικά πάρκα ή μικρά υδροηλεκτρικά έργα εισπράττουν αξιόλογους πόρους ετησίως. Πρόκειται για τους δήμους Καρύστου, Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παιανίας και Παλλήνης.