Τα ελληνικά νοικοκυριά με ανύπαρκτα εισοδήματα και πνιγμένα στα χρέη –σε τράπεζες και Εφορία –επιβιώνουν κυρίως χάρη στη σύνταξη ενός μέλους τους, συντηρούν τουλάχιστον έναν μακροχρονίως άνεργο, αναγκάζονται να περικόψουν όλες τις τρέχουσες δαπάνες, ακόμα και τα είδη διατροφής, ενώ λόγω της οικονομικής δυσπραγίας καθυστερούν ακόμα και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Πρόκειται για την ακτινογραφία των διογκούμενων προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, έτσι όπως αποτυπώθηκαν σε έρευνα της εταιρείας MARC για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία διεξήχθη τον Νοέμβριο 2017.
Η εικόνα που καταγράφει η έρευνα είναι ζοφερή και δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το άμεσο –ορατό –μέλλον. Δείχνει ότι η όποια σταθεροποίηση των οικονομικών δεικτών δεν έχει φθάσει στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι βουλιάζουν στη φτώχεια και στην οικονομική περιθωριοποίηση.
Οι πολίτες επιβιώνουν περικόπτοντας δαπάνες βασικών ειδών, όπως τρόφιμα (40,2%) ή ένδυση (63,3%), ενώ καθυστερεί (47,8%) να πάει στον γιατρό όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αναλυτικά η έρευνα κατέγραψε τα εξής:

Ανεργία –εισόδημα –φτώχεια:
Το 29,9% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα άτομο άνεργο, ενώ μόλις το 7,3% των άνεργων μελών των νοικοκυριών λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Τρεις στους τέσσερις ανέργους είναι μακροχρονίως άνεργοι. . Περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά (21,5%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (490 ευρώ καθαρά).Το 34,2% των νοικοκυριών διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (ως 10.000 ευρώ), ενώ το 62,4% των νοικοκυριών παρουσίασε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016. Η σύνταξη –παρά τις περικοπές που έχει υποστεί –παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά (πάνω από το 50%). Η πλειονότητα των νοικοκυριών (52,2%) δηλώνει ότι με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην πληρωμή μιας έκτακτης ανάγκης ύψους 500 ευρώ. Το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε τουλάχιστον ένα μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία. Από την αρχή της κρίσης (2010) έχουν μεταναστεύσει 710.000 έλληνες πολίτες.

Χρέη –Εφορία –τράπεζες:
Οι οφειλές προς την Εφορία και τις τράπεζες πνίγουν τα νοικοκυριά. Το 19,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, καθώς ένας στους τέσσερις εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος και το 31,1% –δηλαδή συνολικά 450.000 οικογένειες –δεν θα ανταποκριθεί στις οφειλές προς τις τράπεζες.

Κατανάλωση:
Τα περιορισμένα εισοδήματα οδηγούν τα νοικοκυριά σε συνεχείς περικοπές στις δαπάνες ένδυσης – υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%), στα είδη διατροφής (40,2%) και στα οικιακά είδη (40,1%). Επιπροσθέτως, το 47,8% των νοικοκυριών ανέβαλε ή καθυστέρησε –λόγω οικονομικής αδυναμίας –να λάβει ιατρικές συμβουλές και θεραπεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ