Σε «κούρεμα» των χρεών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια που θεωρούν αδύνατον να εισπράξουν στο σύνολό τους, προχωρούν οι τράπεζες.

Πρόκειται για «κόκκινα» δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πολλούς μήνες ή και χρόνια και που αγγίζουν τα 2 δις ευρώ. Οι τράπεζες προσφέρουν στους δανειολήπτες αυτά τα δάνεια σε πολύ χαμηλές τιμές, με περικοπή της οφειλής ακόμη και σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες στέλνουν σημειώματα σε χιλιάδες πελάτες τους για να διευθετήσουν τα χρέη τους με αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση και πριν τα αγοράσουν τα funds.

Βάσει νόμου πριν τα δάνεια περάσουν στα fudsη τράπεζα πρέπει να εξαντλήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τους πελάτες της.

Έτσι δανειολήπτες με χρέη για παράδειγμα 10.000 ευρώ από πιστωτική ή προσωπικό δάνειο μπορούν πλέον να απαλλαγούν από το χρέος των 9.000 ευρώ και να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ σε δόσεις που θα καθοριστούν από την τράπεζα.

Οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το σημερινό τους χρέος, έχουν την ευκαιρία να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος του, το οποίο συνήθως είναι τόκοι, και να εξασφαλίσουν δυνατότητα αποπληρωμής σε πολύ χαμηλότερες δόσεις.

Με την επιστολή που θα λάβουν μπορούν να απευθυνθούν στην τράπεζα για ρύθμιση πριν το δάνειό τους περάσει στα χέριαfuds.

Μια άλλη τράπεζα θα «ρυθμίσει» 60.000 δανειολήπτες με κούρεμα που φθάνει το 70% ως 75% της βασικής οφειλής, αλλά και στο σύνολο των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων, προσφέροντας σεισάχθεια για το 90% του υπολοίπου.

Άλλη τράπεζα προχωρά σε κούρεμα κοντά στο 70% της αρχικής οφειλής και συνολικά 90% αν ληφθούν υπόψη τόκοι και λοιπές χρεώσεις. Το “πακέτο” της Εθνικής αφορά σε περίπου 180.000 δανειολήπτες.

Σε ανάλογα πακέτα θα προχωρήσουν όπως όλα δείχνουν άμεσα και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.