Ούτε η «ανώνυμη καταγγελία» για φοροδιαφυγή πολίτη, ούτε η λεγόμενη «πληροφοριακή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος» του ΣΔΟΕ, είναι ικανές να παρατείνουν τον φορολογικό έλεγχο σε βάρος του, πλέον των πέντε ετών. Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν συνιστούν συμπληρωματικά στοιχεία, κάνοντας δεκτή αίτηση ακύρωσης γνωστού δικηγόρου που έχει διατελέσει κατά το παρελθόν και βουλευτής.

Τους συμβούλους Επικρατείας, τους απασχόλησε συγκεκριμένα η υπόθεση «ανώνυμης καταγγελίας» βάσει της οποίας 34 δικηγόροι των Αθηνών φοροδιαφεύγουν. Το ΣΔΟΕ Αττικής ζήτησε να διενεργηθούν έλεγχοι και στους 34 δικηγόρους, με άρση του τραπεζικού απορρήτου στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών τους. Σε έναν από τους δικηγόρους (ο οποίος τελικά προσέφυγε στη διοικητική Δικαιοσύνη), η ΙΓ΄ Δ.Ο.Υ. Αθηνών είχε καταλογίσει διορθωτικό φόρο εισοδήματος και πρόσθετο φόρο λόγω ανακρίβειας των φορολογικών δηλώσεών του. Οι φορολογικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν μάλιστα σε βάθος πέραν της πενταετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου βρίσκεται σε αγαστή αρμονία με την περυσινή ομόφωνη απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχε ανακόψει το κύμα των αλλεπάλληλων παρατάσεων των φορολογικών ελέγχων.

Το Β΄ Τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ, αφού επανέλαβε τις θέσεις της περυσινής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, επισημαίνει ότι σύμφωνα τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας «ο φορολογικός έλεγχος (και ο καταλογισμός φόρου και ο πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείται, κατ΄ αρχής, εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση εντός της 10ετίας εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία».

Στην απόφαση επαναλαμβάνεται ότι στοιχεία για υπόλοιπο ή και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» ικανά να δικαιολογήσουν -εν όψει και των επιταγών της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας- την επιμήκυνση της κατ΄ αρχής πενταετία προθεσμία παραγραφής».